KCCG: Ukidanje kartica za vizitu, bolesnike posjećuje ko hoće - Volim Podgoricu

KCCG: Ukidanje kartica za vizitu, bolesnike posjećuje ko hoće

Kao i u mnogo primjera do sada, pokazalo se da građani Crne Gore teško prihvataju promjene.

Pa čak i kada od toga svi imaju koristi, kao što su to bile elektronske kartice za posjete bolesnicima u Kliničkom centru.

Tim projektom je trebalo da se smanje gužve i omogući zaposlenima da normalno rade.

Posjete bolesnicima opet traju od dva do tri popodne i može da uđe ko hoće.

“Uvijek radimo ono što je u interesu pacijenta, tako da je sadašnja odluka da se ne koriste kartice i da posjete budu od 14 do 15 časova”, kazala je Gorica Soković iz KCCG.

Kartice za posjete, njih 760, uvedene su 2014. godine. Zato što su u jedinom kliničkom centru u zemlji, nadležni htjeli da povećaju bezbjednost i da smanje gužve. Karticu je mogla da dobije samo jedna osoba i to ona koju odredi pacijent, a vrijeme posjeta bilo je produženo do 19 sati .

“Ovo nije zabrana, ovo je samo ograničenje broja prisutnih u jednom trenutku pored pacijenta. I sami znate šta znači za pacijenta kada imate 30-40 osoba u sobi, samo kiseonik koji je ograničen se vrlo brzo iskoristi i pacijentu čak ponekad pozli, vrlo često imamo i slučajeve kada i članovima posjete pozli, pa moramo intervenisati”, kazao je Milan Mijović, bivši direktor Kliničkog centra.

Nakon skoro tri godine, ispostavilo se da ovaj sistem u Crnoj Gori ipak nije mogao da funkcioniše.

“Taj režim posjeta je u jednom dijelu remetio redovan rad naših zaposlenih, poslijepodne se obavljaju i operativni programi, hitno zbrinjavanje pacijenata, prevoji, ishrana i održavanje higijene REZ Naime, imali smo dosta zloupotreba, desilo se da su se bacale kartice preko terase, pa je na tu istu karticu pokušavalo da uđe više ljudi, pa je imalo problem naše obezbjeđenje, pa je imalo problem osoblje koje je radilo sa pacijentima”, kazala je Soković.

Čitači kartica, prema podacima Kliničkog centra, koštali su sedam hiljada eura, a serverska instalacija – softver za upravljanje i kontrolu, oko 35 hiljada.

Sve skupa, 42 i po hiljade eura.

Iz Kliničkog centra kažu da to nije bačen novac, jer više od dvije hiljade i tri stotine zaposlenih i dalje svakodnevno koriste svoje kartice i čitače za ulazak.

Građani ponavljaju da su gužve veliki problem, priznajući dio odgovornosti.

Dio odgovornosti je svakako i na menadžementu, tačnije sistemu, jer je jedan direktor, Milan Mijović, uveo promjene, a drugi, aktuelna direktorica Zorica Kovačević ih ukida.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com