MAJKE PORUČILE: Ako odbiju naše zahtjeve dolazimo sa djecom - Volim Podgoricu

MAJKE PORUČILE: Ako odbiju naše zahtjeve dolazimo sa djecom

Predsjednica Koordinacionog odbora majki Željka Savković poručila je da će tek kad počnu pregovori sa Vladom biti izvjesnije da li je za njih prihvatljiva ponuda premijera Duška Markovića da u zamjenu za smanjenje naknada dobiju druge socijalne “privilegije”.

Marković je juče izjavio da će Vlada teško povući odluku o smanjenju naknada, ali da će pokušati da im to nadoknadi preko drugih modela socijalne politike, kao što je dječji dodatak ili posebne naknade za treće i četvrto dijete.

Protest majki okončan je juče poslijepodne nakon što im je iz Vlade obećano da će u utorak biti razgovarano sa njima u vezi sa zahtjevom da im se vrate stari, zakoniti iznosi naknada.

Nakon što je grupa majki prenoćila ispred zgrade Vlade, juče su im se pridružile brojne korisnice naknada.

Premijer je za TV Vijesti rekao da su u Vladi spremni da već u utorak ili srijedu razgovaraju sa koordinacionim odborom žena, ali ne “na principu ultimatuma”. On je rekao da “pristup ultimatuma i ucjene iza kojeg stoji DF, čiji je cilj destabilizacija i kompromitacija institucija, jednostavno nije moguć”.

Više stotina okupljenih majki juče su se, nakon dvodnevnog protesta, razišle i najavile novo okupljanje tokom sljedeće sedmice.

Savkovićeva je saopštila da će do utorka, odnosno srijede, sačekati odgovor ministara rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, finansija Darka Radulovića i Markovića.

“Ukoliko odgovor bude negativan i ne bude povučen zakon o smanjenju naknada, zakazujemo nove proteste na istom mjestu, sa našom djecom i porodicama, i ne mičemo se odavde”, kazala je. Savković je okupljene zamolila da ne dozvole da bilo ko pokuša da protest iskoristi.

Okupljene majke ispred zgrade Vlade pjevale su “Svako priča pomalo, samo Duško nimalo. Neće, ne smije, da ga Milo ne bije”.

Protest majki prisustvom su juče podržali predstavnici DF-a, Demosa, Demokrata i URA. Akcija za ljudska prava juče je od premijera zatražila da Vlada hitno inicira promjene Zakona.

Predlagač “zakona o majkama”, poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da se protestima majki brani ustavni poredak, koji je prekršen samovoljom 42 poslanika, koji su glasali za smanjenje naknada i da se protest ne može i ne smije kvalifikovati kao politički.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com