Roditelji, djeca moraju i da padnu - Volim Podgoricu

Roditelji, djeca moraju i da padnu

Mališani nemaju osjećaj za prostor i vrijeme, nije im jasno značenje riječi “juče” i “sjutra”, kao ni to da li mogu nešto da izvedu, jer struktura mozga nije dovoljno izgrađena.

Zbog toga, kaže dr Tovah Klajn, direktorka njujorškog Centra za razvoj djece Koledža Bernard, ne vladaju vještinama koje su odrasli odavno naučili – ne znaju da upravljaju svojim vremenom, kontrolišu nagone, izraze želje, planiraju i nose se sa stresom. Ono što roditelji često ne mogu da shvate jeste da mališani ponekad prosto moraju da padnu.

“Mame i tate pokušavaju da djeci predstave svijet kao idealno mjesto u kojem nema mjesta za suze, prepreke i modrice, ali to je netačno”, kaže dr Klajn i dodaje: “Neophodno je da mališani iskuse kako izgleda kada padnu, jer će tako postati osobe kakve želimo da budu – jake i otporne na sve nedaće”.

(Novosti.rs)

1 komentar

  1. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com