Aco Đukanović samo od jedne firme zaradio 14 miliona - Volim Podgoricu

Aco Đukanović samo od jedne firme zaradio 14 miliona

Imo­vi­na pod­go­rič­ke fir­me In­vest No­va, či­ji je je­dan od osni­va­ča bi­zni­smen Aco Đu­ka­no­vić, na kra­ju 2016. go­di­ne ima­la je pro­ci­je­nje­nu vri­jed­nost ne­kret­ni­na, po­stro­je­nja i opre­me pre­ko 14 mi­li­o­na eura, sa­zna­je „Dan” u Po­re­skoj upra­vi. U pi­ta­nju je fir­ma ko­ja je re­gi­stro­va­na za raz­ra­du gra­đe­vin­skih pro­je­ka­ta, još 2007. go­di­ne.
Iona­ko enorm­ni, pri­ho­di Đu­ka­no­vi­ća, bra­ta do­sko­ra­šnjeg cr­no­gor­skog pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, uve­ća­ni su za­hva­lju­ju­ći po­slov­nim us­pje­si­ma fir­me In­vest No­va. Ova fir­ma je, ina­če, go­di­na­ma u plu­su. Pre­ma po­da­ci­ma Upra­ve za ne­kret­ni­ne, fir­ma In­vest No­va po­sje­du­je gra­đe­vin­ski plac od oko 5.000 kva­dra­ta u Ba­ru i par­ce­lu od 2.000 me­ta­ra kva­drat­nih u Her­ceg No­vom.
Aco Đu­ka­no­vić je su­o­sni­vač fir­me In­vest No­va iz Pod­go­ri­ce, ko­ja se, pre­ma po­da­ci­ma iz Cen­tral­nog re­gi­stra pri­vred­nih su­bje­ka­ta, ba­vi raz­ra­dom gra­đe­vin­skih pro­je­ka­ta. Su­o­sni­vač fir­me sa Đu­ka­no­vi­ćem je Čer­čor co li­mi­ted, ki­par­ska fir­ma, či­ji su pra­vi vla­sni­ci za­sad ne­po­zna­ti. Đu­ka­no­vić se go­di­na­ma sma­tra za jed­nog od naj­bo­ga­ti­jih gra­đa­na u Cr­noj Go­ri, a za nje­go­vo ime se ve­žu broj­ni po­slov­ni po­du­hva­ti, ka­ko u ze­mlji, ta­ko i u ino­stran­stvu.
Zva­nič­ni po­da­ci dr­žav­nih or­ga­na po­ka­zu­ju da brat do­sko­ra­šnjeg pre­mi­je­ra po­sje­du­je vri­jed­nu imo­vi­nu u Ko­to­ru, Pod­go­ri­ci, Ko­la­ši­nu, Ža­blja­ku i Nik­ši­ću.
Đu­ka­no­vić je ve­ćin­ski ak­ci­o­nar u ne­ka­da dr­žav­nom Re­pu­blič­kom za­vo­du za ur­ba­ni­zam i pro­jek­to­va­nje (RZUP), gdje ima 75 od­sto ak­ci­ja. U Pr­voj ban­ci ima naj­ve­ći dio ak­ci­ja, jer je ta­mo vla­snik 41 od­sto vla­snič­kog udje­la. Za­sad je ak­ci­o­nar i u plje­valj­skom Rud­ni­ku uglja, gdje po­sje­du­je 11,84 od­sto ak­ci­ja.
Sud­skom pre­su­dom, Cr­na Go­ra is­pla­ti­la je vi­še­mi­li­on­ski iz­nos bra­tu biv­šeg cr­no­gor­skog pre­mi­je­ra, u slu­ča­ju po­zna­tom kao afe­ra „Li­men­ka”. Aco Đu­ka­no­vić je pri­je se­dam go­di­na ku­pio ze­mlji­šte i zgra­du u cen­tru Pod­go­ri­ce od po­li­ci­je, ali ugo­vor je ras­ki­nut. Iako dio opo­zi­ci­je i ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je upo­zo­ra­va­ju ka­ko je sam ugo­vor iz 2008. ne­za­ko­nit, dr­žav­no tu­ži­la­štvo još ni­je re­a­go­va­lo na broj­ne op­tu­žbe o na­vod­nim zlo­u­po­tre­ba­ma.
Upr­kos to­me što je zgra­da pr­vo­bit­no pro­da­ta, gra­đa­ni su i da­lje mo­gli da na istom mje­stu po­di­žu no­ve do­ku­men­te. Rok za ise­lje­nje is­te­kao je 2010. go­di­ne, a dvi­je go­di­ne ka­sni­je ugo­vor je ras­ki­nut. Po­li­cij­ski slu­žbe­ni­ci osta­li su u ta­ko­zva­noj „Li­men­ci”.
Zbog ne­po­što­va­nja uslo­va ku­po­pro­daj­nog ugo­vo­ra, ko­ji je ta­da od­re­di­la dr­ža­va, od­no­sno Upra­va po­li­ci­je, Vi­ši sud je na­re­dio da se iz cr­no­gor­skog bu­dže­ta is­pla­ti od­šte­ta kup­cu, od­no­sno Acu Đu­ka­no­vi­ću.
Broj­ni do­ku­men­ti ko­je je ob­ja­vi­la Mre­ža is­tra­ži­vač­kih no­vi­na­ra (OC­CRP) raz­ot­kri­li su „po­slo­va­nje” čel­nih lju­di dr­ža­ve, pri­je sve­ga Mi­la Đu­ka­no­vi­ća i nje­go­vih srod­ni­ka i bli­skih pri­ja­te­lja, a raz­ot­kri­va i ne­i­sti­ne ko­je su naj­vi­ši vla­di­ni zva­nič­ni­ci go­di­na­ma pla­si­ra­li gra­đa­ni­ma o ra­du Pr­ve ban­ke. Po­sta­lo je ja­sno da dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je, pri­je sve­ga Cen­tral­na ban­ka, ni­je­su mo­gle da kon­tro­li­šu po­slo­va­nje Pr­ve ban­ke, već su je Đu­ka­no­vi­ći i nji­ma bli­ske oso­be ko­ri­sti­le kao ban­ko­mat, a ru­pe po­pu­nja­va­li pa­ra­ma iz bu­dže­ta.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com