KATNIĆ: “Širokov je zapravo Šišmakov, bivši ruski ataše u Poljskoj” - Volim Podgoricu

KATNIĆ: “Širokov je zapravo Šišmakov, bivši ruski ataše u Poljskoj”

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić kazao je da je isključivi motiv Aleksandra Sinđelića da izvede teroristički napad u Crnoj Gori pomoć Eduardu Širokovu da Crna Gora ni po koju cijenu ne uđe u NATO.

Katnić je u emisiji “Živa istina” govorio i o identitetu učesnika navodnog pokušaja državnog udara 16. oktobra.

“Jasno je što se pokušavalo spinovanjem i medija i od rukovodstva DF-a, da se navede kako je Širokov iz jedne evropske zemlje. On nije Širokov, nego Eduard Šišmakov koji je 2014. godine bio zamjenik ruskog vojnog atašea u Poljskoj, ali je protjeran zbog špijunaže u Rusiju, kao persona non grata. Ovaj pasoš mu je dat od organa Rusije i pripadnik ruskih bezbjednosnih službi”, naveo je SDT.

On je dodao i da je Sinđelić, koji je sada svjedok saradnik, boravio u Moskvi na pozivŠirokova, gdje je potvrgnut ispitivanju kako bi mogao da učestuvuje u cijeloj akciji.

“Iza ovih događaja stoje nacionalnističke strukture iz Rusije, ali sada znamo i da su u njih bili uključeni ruski državni organi, Na ruskim državnim organima je da ispita kako je do ovoga došlo i očekujem da će do toga doći”, kazao je Katnić. Katnić je najavio da će Specijalno državno tužilaštvo za pokušaj državnog udara 16. oktobra prošle godine imati gotovu optužnicu do 15. aprila

On je najavio da će Specijalno državno tužilaštvo za pokušaj državnog udara 16. oktobra prošle godine imati gotovu optužnicu do 15. aprila.

“Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu da se ovaj postupak vodi protiv 23 lica. Kao što znate, nakon što je skinut poslanički imunitet za još dva lica, sada se postupak vodi protiv 25 lica”,  kazao je Katnić.

On je dodao da ne  može precizirati da li će još osoba biti obuhvaćeni ovom optužnicom, te da je o svemu, uljučujući skidanje imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, informisao vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića.

” Vrhovni državni tužilac bio je obaviješten o skidanju imuniteta Kneževiću i Mandiću, jer je krivični postupak nemoguće voditi bez tog čina. Uz to, pritvor se ne može tražiti ako to takođe ne odobre poslanici svojim potpisom. Razumijem da je Stanković pod izmijenjenim okolnostima. Jedna veoma važna grana vlasti, aproksimativno 30 odsto zakonodavne vlasti, a to je Demokratski front, ne priznaje Skupštinu, presjednika države, tužilaštvo i sudstvo. Retorika DF-a je već duže na neprihvatljivom nivou. Ali, ovo je bila izmijenjena situacija jer je psihološko stanje cijelog društva bilo na potpuno nevjerovatnom nivou, jer se prijetilo građanskim ratom”, rekao je.

On je dodao da su postojali svi uslovi za zadržavanje vozača Mandića, Mihaila Čađenovića, te da je “nadležni sud našao osnovu da mu se pritvor produži do 30 dana”.

“Želim kazati da je VDT donio po savjesti. NIje donesena sa ciljem da bude protiv SDT niti ovog postupka. Imam razumijevanje jer moramo se svi prisjetiti kakva je situacija vladala i prije nekoliko dana u Skupštini, ta je prijećeno VDT-u”, kazao je Katnić.

Naveo je i da će SDT pribaviti dovoljno dokaza za suđenje.

“USDT ima samo šest mjeseci da podigne optužnicu u ovom slučaju. Pogledajmo unazad, da li je i jedan sličan slučaj, ili sa manje lica, brže završen? SDT nema zakonskih mogućnosti da postupi i gleda šire od Ustava i zakona. Ono ima u vidu samo gonjenje počinilaca krivičnih djela, bez obzira na njihovu pripadinost nekoj političkoj, vjerskoj ili nekoj drugoj organizaciji, i time ćemo se jedino rukovoditi.”

Kada su u pitanju lične uvrede, podsjetio je na skandiranje Mladih DF-a, te citirao parolu “Katniću, nesoju, udbaška tranjo…” koju su oni tada nosili. Time smatra da nije on lično uvrIjeđen, već “njegovih mrtvih predaka”.

Katnić kaže kako su, kroz posebne organe, saznali za organizovanje grupe koja bi mogla da napravi teroristički napad u Crnoj Gori.

“O mogućnosti terorističkog napada u Crnoj Gori i ko je u njega uključen prvi put smo čuli Mirka Velimirovića i to četiri-pet dana prije izbora. Tek tada smo saznali o čemu je zaista riječ… Ima srpskih nacionalista koji zaista vole svoju naciju i ne mrze druge, a nalaze se i među onim ekstremnim nacionalistima. Tako je bilo i u ovom slučaju s njim”, naveo je SDT, te smatra da je to dokaz kako Velimirovića nije angažovao ni on ni država Crna Gora.

Katnić je ponovio što se sve događalo prije izbora 16. oktobra.

“Širokov koji je organizator grupe, od naređuje Sinđeliću da se kupi oružje i municija. To radi Velimirović na Kosovu, oružje dolazi do određene lokacije. Glavno uništenje uradio je Velimirović, ali ne na Kosovu. Širokova je obavijestio da je oružje stiglo, koji traži da vidi snimak oružja. Mi smo tražili i dobili od naše policije to oružje da ga snimimo, i Velimirović ga šalje. Sinđelić ona mijenja odluku i poziva generala Dikića da preuzme sve. Velimirović mu sve predaje kao i onaj kriptovani telefon. Tada odlaze u kuću na Starom aerodromu gdje ih mi hapsimo”, kazao je Katnić u Živoj istini.

Kako je kazao, zbog učešća stranih državljana Crnoj Gori i SDT-u je bilo u interesu da te osobe napuste zemlju. Dodao je i da u slučaju da su organizatori ovih događaja pokušali da izazovu sličnu diverziju, “bili bi likvidirani”.

“Na jednom od snimaka koji smo dobili od srpske BIA-e, Nemanja Ristić jasno saopštava Sinđeliću da ne brine, iako vjeruju da ih je Velimirović izdao. Razlog je da se u Crnoj Gori već nalaze specijalne snage Federalne službe bezbjednosti Rusije i da će oni riješiti probleme. To je izvedeno kao dokaz i žao mi je što se to češće ne koristi kako bi građani Crne Gore shvatili o čemu se radi”, rekao je Katnić i dodao da su glavne nepoznanice SDT-a vezane za 16. oktobar bile što će se desiti “kada naše službe razotkriju učesnike, te kakav je bio konkretan plan upada u Skupštinu i eventualni rezervni planovi”.

“Sve što sam kazao u obraćanju već je dokazano. Žao mi je što se tome ne daje više značaja, Kroz priznanje aktera Aćimovića, Andrića i Aleksića, da je trebalo da okruže rukovodstvo DF-a i s njima krenu prema Skupštini, onda upadnu u zgradu i to jave. Pripreme za cijelu akciju sa učesnicima su uradili Ristić, Bogićević i Velimirović, koji su desno orijentisane sturkture “koje imaju i vojne i druge organizacije”. Učesnici su bili dio iz Srbije, iz okruženja i dio iz stranog elementa o kome ćemo govoriti. Teško je doći do njihovog subjektivnog identiteta jer je on bio tajan. Imali su imali više pasoša sa različitim imenima. Mogu vam samo reći da je u Crnu Goru, recimo, tada došlo više popova istog imena i prezimena. Pod Ostrogom su te noći, 15. oktobra, bili i članovi DF-a koji su se sreli sa ovim licima. To je bilo mjesto gdje je im bilo najlakše da se nađu”, naveo jeKatnić.

On isključuje da je SPC “davao logistiku ovom događaju”, već podsjeća na izajave tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića i mitropolita SPC Amfilohija.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com