ŽELJEZARCI OPET PROTESTUJU: Vlada nije ispunila obećano - Volim Podgoricu

ŽELJEZARCI OPET PROTESTUJU: Vlada nije ispunila obećano

Bivši radnici nikšićke Željezare, prema kojima još uvijek nijesu izmirene sve obaveze, naredne sedmice organizovaće proteste ispred zgrade Opštine Nikšić, a zatim se sele za Podgoricu gdje će protestovati ispred kancelarije Evropske komisije i ambasada. Riječ je o radnicima koji zbog nepovezanog radnog staža imaju privremene penzije, pojedinima nije uplaćen beneficirani staž, dok njih 40-ak nije dobilo obećane otpremnine.

“Nas četrdesetak koji smo u martu 2015. godine otišli u penziju nijesmo od države, kao brojne naše kolege, dobili otpremnine iako su nam to mnogi obećavali, posebno tadašnji ministar Predrag Bošković. Novi vlasnici, turski Toščelik, isplatio nam je 5.000, ali država još uvijek nije obećanih deset hiljada”, kazao je “Vijestima” predstavnik tih radnika Željko Perović.

Prema njegovim riječima, rješanje o penzijama su privremena jer im još nijesu uplaćeni doprinosi za period od 15. decembra 2011. do 15. maja 2012. godine, kada je Željezara bila u stečaju, zbog čega im je i penzija manja.

“Iako svi imamo rješenja o beneficiranom stažu, nekome je taj staž uplaćen, a nekome nije, tako da zavisno od radnika fali nam od pet do 20 godina neuplaćenog beneficiranog staža. Ima radnika koji su i dalje zaposleni a kojima nije uplaćeno po dvadesetak godina beneficija”, tvrdi Perović.

Prema njegovim riječima, prije mjesec i po poslali su dopise predsjedniku Opštine, premijeru i resornim ministrima, ali im niko nije odgovorio, tako da im je preostalo jedino da protestuju.

“Izgleda da za svakoga zakon važi samo ne i za nas. Ne tražimo ništa više osim onoga što su ostale naše kolege dobile i da zakon bude isti za sve. Sjutra ćemo policiji prijaviti proteste sa kojima ćemo krenuti 27. februara. Te sedmice protestovaćemo ispred Opštine, a ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni idemo za Podgoricu”, poručio je Perović.

Podsjetio je da je  Vlada  u decembru 2011. godine donijela odluku da se radnicima Željezare poveže radni staž i za tu svrhu opredijelila 1,6 miliona eura iz državnog budžeta u 2012.

“To za nas još nije realizovano i u slučaju smrti naše porodice ne bi mogle da naslijede penzije zbog privremenog rješenja. Mislim da smo dosta čekali”, kazao je Perović.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com