“Kosovo sporazumom o demarkaciji sa Crnom Gorom ne gubi teritoriju” - Volim Podgoricu

“Kosovo sporazumom o demarkaciji sa Crnom Gorom ne gubi teritoriju”

Vladina komisija za mjerenje teritorije Kosova saopštila je danas da Kosovo sporazumom o demarkacionoj liniji sa Crnom Gorom ne gubi teritoriju kako su procjenjivali predstavnici opozicije i jedan broj poslanika partija na vlasti.

Poslanici opozicije i jedan broj poslanika partija na vlasti su procjenjivali da Kosovo sporazumom o demarkaciji sa Crnom Gorom gubi vise od 8.000 hektara.

Predstavljajući izvještaj o radu komisije, njen portparol Tomor Čelja je rekao da Čakor i Bjelua ne pripadaju Kosovu i da su do tog zaključka došli imajući u vidu dokumenta koja su im predstavili nadležne kosovske agencije, uvidom u knjige i stare istorijske karte.

Čelja je predstavio i druge tačke između Kosova i Crne Gore, konstatujući da je linija ostala netaknuta, uključujući tu i teritoriju opštine Peć koja je, prema njegovoj ocjeni, ostala ista kao i prije potpisivanja sporazuma o demarkaciji.

Predsjednik vladine komisije i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Kosova Hivzi Isljami je rekao da je komisija radila svoj posao nezavisno i bez političkih uticaja.

Prema njegovim riječima, Kosovo je do 1981. godine imalo 10.887 kvadratnih kilometara dok je sadašnjim mjerenjem konstatovano da Kosovo ima 10.906 kvadratnih kilometara koja su rezultat demarkacije sa Makedonijom i Crnom Gorom.

Očekuje se da komisija predloži vladi da usvoji izvještaj i da se sporazum o demarkaciji granične linije dostavi na usvajanje Skupštini Kosova.

Predstavnici Kosova i Crne Gore su 25. avgusta 2015. godine u Beču potpisali sporazum o demarkaciji, kojem su se odmah snažno suprostavili predstavnici kosovske opozicije. Zbog toga su koristili suzavac u više navrata u Skupštini a na ulicama Prištine bilo je više nasilnih protesta.

U međuvremenu ratifikacija sporazuma o demarkaciji je, pored borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ostala posljednji uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Vlada je najavila da će tokom marta ratifikaciju sporazuma sa Crnom Gorom vratiti na dnevni red Skupštine Kosova.

 (Beta)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com