Novinari u CG i dalje dobijaju prijetnje, redakcije bile na meti napada - Volim Podgoricu

Novinari u CG i dalje dobijaju prijetnje, redakcije bile na meti napada

Parlamentarni izbori u oktobru učvrstili su vlast Mila Đukanovića,  a tokom izbornog dana  nezavisni posmatrači prijavili su na desetine nepravilnosti na izbornim mjestima navodi se u izvještaju Amnesty Internationala za 2016. godinu.

Amnesty je saopštio da su u januaru i junu prošle godine u Crnu Goru preseljena dva bivša zatvorenika iz logora Gvantanamo na Kubi uz podsjećanje da je u septembru Vlada potpisala dodatni protokol uz Konvenciju Savjeta Evrope o prevenciji terorizma, što doprinosi snažnijoj borbi protiv terorizma na nacionalnom i međunarodnom planu.

AI podsjeća da su dvije LGTB organizacije podnijele žalbu Upravnom sudu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova zbog toga što nisu uspjeli da garantuju pravo na mirno okupljanje dozvoljavanjem policijskim vlastima da zabrane šetnju ponosa u Nikšiću tri puta uzastopno. Inicijalnu žalbu je odbio prvo MUP, Upravni i Vrhovni sud su potom odbili žalbe, pa je podnijeta i ustavna žalba.

U izvještaju se napominje da vlasti nisu postupale po preporukama Komiteta Ujedinjenih Nacija o prisilnom nestanku i da uključe prisilni nestanak kao odvojeno krivično djelo u Krivičnom zakonik. Prisilni nestanak je izraz kojim se opisuje praksa kojom se neka osoba tajno kidnapuje i pritvara od strane države ili neke sa njom direktno ili indirektno povezane organizacije (paravojne formacije), a nakon čega vlasti odbijaju pružiti bilo kakve informacije o njenoj sudbini i time sa sebe nastoje skinuti odgovornost za njenu dalju sudbinu, odnosno obaveze poštovanja njenih ljudskih i građanskih prava, uključujući pravo na život. Navodi se da vlasti nisu uspjele da obezbjede pristup pravdi i reperaciji za žrtve, a da nije osigurana ni da se kontunirana priroda prisilnog nestanka prepozna u sistemu krivičnog zakona. Sudbina i lokacija 61 osobe koje se i dalje vode kao nestale nakon konfilkata između 1991. i 1999. godine nisu istraživane.

Po pitanju slobode izražavanja, AI navodi da novinari i dalje dobijaju prijetnje, a da su redakcije bile na meti vandalskih napada. MUP je u junu najavio da će amandmanima na Krivični zakonik pokušati da adresiraju problem nekažnjivosti napada na novinare. Do kraja 2016. nisu predati nacrti amandmana. Podsjeća se i na suđenje Jovu Martinoviću, istraživačkom novinaru koji je bio u pritvoru od oktobra 2015. godine i bio je optužen da je dio kriminalne grupe koju je istraživao. Grupe za ljudska prava i novinarske asocijacije su izrazile zabrinutost da su optužnice motivisane njegovim istraživačkim radom.

Kad su u pitanju izbjeglice i interno raseljeni, navodi se da preko 1.600 izbjeglica, koji su pobjegli u Crnu Goru nakon konflikata u bivšoj Jugoslaviji, i dalje nema održivo rješen status. “Žive u uslovima ispod standarda u kampvoima bez pristupa sveoubhvatnim programima integracije. Izbjeglice, većina od njih Romi iz Srbije i Kosova, nisu dobili adekvatnu podršku kako bi zavrijedili formalni status međunarodne zaštite, državljanstvo ili trajna prebivališna prava. To ih sprječava da dobiju pristup osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena njega i prilike za zapošljavanje.

(Vijesti)

1 komentar

  1. I’d ought to talk to you here. Which is not something It’s my job to do! I enjoy reading an article which will get people to believe. Also, appreciate your permitting me to comment!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com