TRAŽIO 120.000 EURA, A DOBIJA 8.870 EURA - Volim Podgoricu

TRAŽIO 120.000 EURA, A DOBIJA 8.870 EURA

Odlukom sudije Osnovnog suda u Podgorici Vesne Banjević, Beranac Vuk Vulević dobiće 8.870 eura kao naknadu za dvije i po godine koje je neosnovano proveo u pritvoru, pišu Dnevne novine.

Vulević je na osnovu naknade nematerijalne štete tužbom protiv države tražio da mu se isplati 116.500 eura, ali je sud ocijenio da je iznos od 8.870 eura srazmjeran duševnom bolu koji je Vulević pretrpio boraveći dvije i po godine u pritvoru bez osnova.

Vulević je dvije i po godine bio u pritvoru zbog sumnje da je sa Zlatkom Ajkovićem 16. aprila 1999. godine u kafe-baru Insajder u Cirihu pokušao da ubije Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunjića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovića. Prilikom pucnjave ranjen je Kadrić, koji je nedugo zatim podlegao povredama. Ostali povrijeđeni oporavili su se od zadobijenih povreda.

Vulević je oslobođen optužbi za pokušaj ubistva zbog nedostatka dokaza, dok je Ajković osuđen na 12 godina zatvora.

U presudi podgoričkog Osnovnog suda navedeno je da je Vulović dobio naknadu za neosnovano hapšenje zbog kojeg je u istražnom zatvoru bio od 7. avgusta do 28. decembra 2012. godine, kao i od 11. juna 2010. do 29. juna 2012. godine. Za to vrijeme, on je pretrpio duševne bolove usljed povrede ugleda, časti i slobode. Ipak, sudija Banjević je ocijenila da je iznos od 116.500 eura koliko je Beranac tražio nesrazmjerno veliki u odnosu na štetu koju je pretrpio.

Naime, u presudi je navedeno da je odšteta od 8.870 eura pravična naknada uzimajući u obzir iskaz Vulevića na sudu, dužinu trajanja pritvora, uslove u kojim je boravio u zatvoru.

Ipak, kako je ranije osuđivan i više puta, sud je ocijenio da su njegovi duševni bolovi bili manjeg intenziteta nego što bi bili osobi koja prije toga nije krivično gonjena.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com