Da li će opozicionari bojkotovati i Herceg Novi? - Volim Podgoricu

Da li će opozicionari bojkotovati i Herceg Novi?

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović raspisao je za 7. maj izbore za odbornike u Skupštini opštine Herceg Novi, a opozicija, kako su saopštili njeni predstavnici Danu, najozbiljnije razmatara opciju bojkota, kao što je to jedinstveno urađeno u slučaju nikšićkih izbora.

Iz Vujanovićevog kabineta je saopšteno da odluka o održavanju izbora stupa na snagu danom donošenja, a biće objavljena u Službenom listu Crne Gore i u Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi.

Ranije je kompletan saziv Skupštine opštine Herceg Novi, koji broji 34 odbornika, javnom prozivkom odlučio da sebi skrati mandat.

Funkcioner Demokrata Boris Bogdanović kazao je da ta partija, kao i do sada, s pažnjom i izuzetnom političkom odgovornošću analizira aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na lokalne izbore u opštini Herceg Novi.

„Demokrate su apsolutno posvećene jedinstvu 39 poslanika i jedinstvu kompletne parlamentarne opozicije, tako da ćemo svi zajedno ocijeniti da li postoje uslovi za održavanje izbora u toj opštini. Međutim, Demokrate ne bi začudilo da se specijalni tužilac još jednom umiješa u izborni proces tokom izborne kampanje u Herceg Novom, i to istim intenzitetom kako je to činio u predvečerju predaje izbornih lista u Nikšiću“, kazao je Bogdanović.

On je dodao da Demokrate upozoravaju specijalnog državnog tužioca da akte iz svoje nadležnosti preduzima tako da svojim radnjama ne vodi predizbornu kampanju za bilo koji politički subjekt, već da svim građanima pruži jasne i nedvosmislene dokaze „za tvrdnje koje je javno iznosio i tokom izbornog dana za vrijeme održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i, gle čuda, na dan isteka roka za predaju izbornih lista u opštini Nikšić”.

I potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović smatra da treba insistirati na zajedničkom stavu opozicije. Kako je rekao, nakon što je zemlja ušla u još dublju političku krizu vezano za bojkot nikšićkih izbora, koje je bilo direktno vezano za druge događaje koji su prethodili tome, opozicija mora kreirati zajednički odgovor.

„Crna Gora nije spremna da održi bilo kakve izbore i mislim da ne treba da ulazimo u bilo kakve igranke DPS-a. Mi, naprotiv, treba da ponudimo održivo rješenje, i ponavljanje izbora, i ponavljanje i nikšićkih i hercegnovskih, kako bi to u stvari bio paket zajedničkog dogovora opozicije sa vlastima, odnosno, ono što treba da bude razrješenje političke krize. Sve ostalo bi bilo neozbiljno i vodilo bi daljem produbljivanju krize. Očekujem da budemo jedinstveni kao u slučaju Nikšića“, rekao je Abazović.

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da je situacija i dalje teška, a politički sistem je u neregularnim uslovima.

„U takvim uslovima je teško učestvovati parcijalno na nekim izborima. Ali, u svakom slučaju, bilo bi potrebno da opozicija, kao i dosad, donese zajadničku odluku“, naveo je Lekić.

Opozicione partije donijele su jednoglasnu odluku da bojkotuju izbore u Nikšiću, navodeći da nakon najave hapšenja čelnika Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića nema elementarnih uslova da se izbori u tom gradu održe.

Iz Demokratskog fronta su saopštili da je još rano govoriti o tome da li treba bojkotovati hercegnovske izbore.

„Izbori u Herceg Novom zavise od mnogo faktora i sada je rano govoriti o tome. Prvo treba vidjeti šta će biti u Nikšiću. U Herceg Novom je jedino sigurno da je DPS ubjedljiva manjina, i to znaju svi“, poručili su iz DF-a.

Predsjednica hercegnovskog odbora Socijalističke narodne partije Danijela Đurović kazala je da se u toj stranci spremaju za predstojeće lokalne izbore.

„Uveliko se spremamo za izbore, koji su logičan slijed nakon nefunkcionalne još uvijek aktuelne lokalne vlasti. Herceg Novi je uvijek pokazivao najveći nivo građanske svijesti u slobodnom izražavanju volje građana. Očekujemo da će tako biti i ovog puta, uprkos svim manipulacijama koje koristi Demokratska partija socijalista. Vjerujemo da će Herceg Novi opet biti opozicioni grad“, istakla je Đurovićeva.

Predsjednik OO SDP-a Herceg Novi Dragan Šimrak kaže da ta partija izlazi na sve izbore za koje se stvore uslovi da budu održani u fer i demokratskoj atmosferi.

„Nadamo se da će i za lonalne izbore u Herceg Novom biti stvoreni regularni uslovi. To je osnovni preduslov za izlazak na izbore. Socijaldemokratska partija je u četvrtak, zajedno sa Novskom listom, inicirala smjenu predsjednika Skupštine opštine Herceg Novi. Time je i došlo do razvlašćivanja DPS-a i formiranja nove parlamentarne većine. To je jedan od preduslova da se stvori ambijent za organizovanje fer i slobodnih izbra u Herceg Novom“, smatra funkcioner SDP-a.

(DAN)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com