NATO dijelio informacije sa crnogorskim istražiteljima - Volim Podgoricu

NATO dijelio informacije sa crnogorskim istražiteljima

Ambasador Slovenije pri NATO-u Jelko Kacin izjavio je za Pobjedu da nije iznenađen nalazima britanskih medija i obavještajnih službi o ruskom uticaju na pokušaj terorističkih napada u Crnoj Gori. On je dodao da je NATO dijelio informacije sa crnogorskim istražiteljima.

“Logično da članice Alijanse dijele informacije sa crnogorskim institucijama i pomažu da se država uspješno brani od pokušaja destabilizacije izvana, jer je praktično Crna Gora već dugo kao članica NATO”, kazao je Kacin za Pobjedu.

Više britanskih listova i televizija objavilo je dokaze i saznanja o učešću ruske vojne službe GRU u dešavanja u Crnoj Gori kao i lažni pasoš pukovnika Eduarda Šišmakova koji je promijenio identitet uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

 

Kacin kaže da je taj vid saradnje u Alijansi redovni način za preuzimanje međusobne odgovornosti.

“Obavještajne službe redovno operativno sarađuju. Za nas u NATO-u to je preuzimanje međusobne odgovornosti za stabilnost cijelog kontinenta, NATO je dijelio informacije sa crnogorskim istražiteljima”, poručuje slovenački ambasador.

U tom kontekstu, on kaže da je „logično da članice Alijanse dijele informacije sa Crnom Gorom i pomažu joj da se uspješno brani od pokušaja destabilizacije izvana“.

Komentarišući nove dokaze u istrazi o pokušaju terorizma u Crnoj Gori, koji upućuju na značajnu ulogu britanskih i američkih obavještajnih službi u ovom slučaju, slovenački ambasador kaže da članice NATO-a na načelu solidarnosti i odgovornosti dijele informacije sa crnogorskim istražiteljima.

“Crna Gora je de fakto članica NATO-a, iako formalno to još uvijek nije. Pošto će za koji dan uslijediti još jedna ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, ostaju još ratifikacije u samo tri države članice”, kaže Kacin.

Prema saznanjima Pobjede, prva naredna ratifikacija dogodiće se u parlamentu Španije. Nakon toga, preostaje da to isto učine Holandija, SAD i Kanada. Nakon jučerašnje izjave zvanične Rusije koja negira umiješanost u unutrašnja pitanja naše države, iz NATO-a su za TVCG ocijenili da o članstvu Crne Gore u Alijansi trebaju da odlučuju te dvije strane, bez miješanja treće.

“Svaki narod ima ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti i da bira političke i bezbjednosne mjere. NATO je posvećen Zapadnom Balkanu i mi pomažemo zemljama u regionu da sprovedu neophodne reforme za dobrobit svih građana. Na zemljama je da odluče da li žele da budu članice NATO alijanse i mi poštujemo svačiju odluku”,  saopšteno je iz NATO-a.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com