Početna » NOVOSTI » Milačić: Crna Gora za Balkan da bude što i neutralna Austrija za Evropu

Milačić: Crna Gora za Balkan da bude što i neutralna Austrija za Evropu

Nakon obilaska zemalja bivše Jugoslavije, Referendumski karavan koji predvodi Marko Milačić jutros je bio na organizovanom tzv. “referendumskom doručku” u Beču u organizaciji Inicijative za neutralnu i socijalnu Austriju.

Doručku su, pored članova Karavana, prisutvovali: David Stokinger iz Inicijative za neutralnu i socijalnu Austriju i funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije; Vilhem Langthaler iz Euroegzit komiteta, Džordž Beker i Lazar Bilanović, bivši predsjednik Zajednice jugoslovenskih klubova u Beču.

Milačić je istakao da je primjer Austrije dragocjen za Crnu Goru, ali i primjer svim državama koje po svojoj veličini nijesu u stanju i želji da razvijaju neograničenu i nepotrebnu vojnu industriju i budu prijetnja bilo kome.

2

“Crna Gora za Balkan treba da bude što je neutralna Austrija za Evropu. Crna Gora treba da bude atraktivna turistička, ekološka i autohtona kulturna evropska i globalna destinacija, a ne bilo kakav akter bolesnih geopolitičkih igara. U tom smislu, referendum o NATO-u je jedan od ključnih ljekova za relaksaciju kompleksnog društvenog konflikta, koji je nastao jednostranim diktatom i pravno-političkim nasiljem NATO-a i njegovih unutrašnjih partnera u Crnoj Gori”, istakao je Milačić.

Stokinger je članovima Karavana predao otvoreno pismo u kome u kome je napisao da kao i mnogi političari sa Zapada, Vlada Crne Gore propagira da nema alternative NATO-u i neoliberalizmu Evropske unije.

“Ali u političkoj orjentaciji uvijek postoje alternative! To možemo uvidjeti posmatrajući npr. Latinsku Ameriku, gdje suverene države pod vođstvom Kube i Venecuele vode politiku integracija ka suverenoj bazi, koja želi da spriječi uticaj imperijalizma SAD u toj regiji. Taj južnoamerički projekat “ALBA” može biti model i za buduću Evropu, uz uslov da se promijeni politička orijentacija u korist mase ljudi u centralnim evropskim zemljama. To je klasična dijalektička međuzavisna veza. Jedan savez samoopredijeljenih, neutralnih država, koje kooperiraju na političkom i ekonomskom planu, na nivou koji poštuje međunarodno pravo. To ne bi bila samo jedna nova i održiva mirovna arhitektura u Evropi, već bi promijenila i položaj radnika u tim zemljama. Mi hoćemo da stvorimo svijet u kome će  narod, a ne jedna mala elita imati zadnju riječ. Svijet mira i jednakosti ne samo da je neophodan, već je i aktivna neutralnost malih država doprinos tome cilju”, piše u Stokingerovom pismu.

Vilhem Langthaler, austrijski publicista i aktivista, istakao je da je veoma važno da se napravi peticija o raspisivanju referenduma, koju bi podržalo što vise pisaca, glumaca, sportista i drugih javnih ličnosti.

Član Referendumskog karavana Boško Čarmak istakao je da je monopol nad procesom NATO integracija neprihvatljiv za 84 odsto građana Crne Gore i da je to pozadina i glavni uzrok političke, ekonomske i najozbiljnije krize vladavine prava u posljednjih deset godina.

Referendumski karavan put nastavlja za Prag.

Check Also

Milačić u Švajcarskoj: Stvarati slobodne iseljenike, a ne pripejd dijasporu

Crnogorska vlast nema nacionalnu razvojnu startegiju koja bi se bavila pitanjem iseljenika, već od njih ...

Marko Milačić napušta Demokratski front, sporan odnos prema Rusiji?

Lider pokreta „Otpor beznađu“ Marko Milačić najavio liderima Demokratskog fronta da zbog koncepcijskih razlika više ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *