Milačić: Crna Gora za Balkan da bude što i neutralna Austrija za Evropu - Volim Podgoricu

Milačić: Crna Gora za Balkan da bude što i neutralna Austrija za Evropu

Nakon obilaska zemalja bivše Jugoslavije, Referendumski karavan koji predvodi Marko Milačić jutros je bio na organizovanom tzv. “referendumskom doručku” u Beču u organizaciji Inicijative za neutralnu i socijalnu Austriju.

Doručku su, pored članova Karavana, prisutvovali: David Stokinger iz Inicijative za neutralnu i socijalnu Austriju i funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije; Vilhem Langthaler iz Euroegzit komiteta, Džordž Beker i Lazar Bilanović, bivši predsjednik Zajednice jugoslovenskih klubova u Beču.

Milačić je istakao da je primjer Austrije dragocjen za Crnu Goru, ali i primjer svim državama koje po svojoj veličini nijesu u stanju i želji da razvijaju neograničenu i nepotrebnu vojnu industriju i budu prijetnja bilo kome.

2

“Crna Gora za Balkan treba da bude što je neutralna Austrija za Evropu. Crna Gora treba da bude atraktivna turistička, ekološka i autohtona kulturna evropska i globalna destinacija, a ne bilo kakav akter bolesnih geopolitičkih igara. U tom smislu, referendum o NATO-u je jedan od ključnih ljekova za relaksaciju kompleksnog društvenog konflikta, koji je nastao jednostranim diktatom i pravno-političkim nasiljem NATO-a i njegovih unutrašnjih partnera u Crnoj Gori”, istakao je Milačić.

Stokinger je članovima Karavana predao otvoreno pismo u kome u kome je napisao da kao i mnogi političari sa Zapada, Vlada Crne Gore propagira da nema alternative NATO-u i neoliberalizmu Evropske unije.

“Ali u političkoj orjentaciji uvijek postoje alternative! To možemo uvidjeti posmatrajući npr. Latinsku Ameriku, gdje suverene države pod vođstvom Kube i Venecuele vode politiku integracija ka suverenoj bazi, koja želi da spriječi uticaj imperijalizma SAD u toj regiji. Taj južnoamerički projekat “ALBA” može biti model i za buduću Evropu, uz uslov da se promijeni politička orijentacija u korist mase ljudi u centralnim evropskim zemljama. To je klasična dijalektička međuzavisna veza. Jedan savez samoopredijeljenih, neutralnih država, koje kooperiraju na političkom i ekonomskom planu, na nivou koji poštuje međunarodno pravo. To ne bi bila samo jedna nova i održiva mirovna arhitektura u Evropi, već bi promijenila i položaj radnika u tim zemljama. Mi hoćemo da stvorimo svijet u kome će  narod, a ne jedna mala elita imati zadnju riječ. Svijet mira i jednakosti ne samo da je neophodan, već je i aktivna neutralnost malih država doprinos tome cilju”, piše u Stokingerovom pismu.

Vilhem Langthaler, austrijski publicista i aktivista, istakao je da je veoma važno da se napravi peticija o raspisivanju referenduma, koju bi podržalo što vise pisaca, glumaca, sportista i drugih javnih ličnosti.

Član Referendumskog karavana Boško Čarmak istakao je da je monopol nad procesom NATO integracija neprihvatljiv za 84 odsto građana Crne Gore i da je to pozadina i glavni uzrok političke, ekonomske i najozbiljnije krize vladavine prava u posljednjih deset godina.

Referendumski karavan put nastavlja za Prag.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com