Pogledajte koliko građana CG misli da šamar i prijetnje djetetu nijesu nasilje - Volim Podgoricu

Pogledajte koliko građana CG misli da šamar i prijetnje djetetu nijesu nasilje

Nasilje nad djecom mnogo je opasnije i ima teže posljedice nego što većina ljudi smatra, upozorava pedijatrica svjetskog glasa.

“Mnogi roditelji razumiju da ako udare svoje dijete da to predstavlja čin nasilja. Međutim, veoma često ne shvataju da ukoliko viču na dijete, ukoliko ga ucjenjuju ili mu prijete nasiljem, da je to takođe oblik nasilja ili ponekad još gore, ukoliko djetetu uskraćuju svoju ljubav. Nauka danas pokazuje da se to nasilje podvlači pod kožu i da utiče na djecu tokom njihovog daljeg života, kada postanu odrasle osobe. Zato je važno da ih zaštitimo od nasilja danas”, navodi pedijatrica Nadin Berk Heris.

Djeca su posebno osjetljiva na stalno aktiviranje odgovora na stres, jer su njihovo tijelo i mozak u razvoju. Visoke doze negativnih iskustava u djetinjstvu utiču na naš mozak i ostale organe, imuni sistem, čak i na DNK.

“Oni sa više od četiri negativna iskustva imaju dva, zarez dva puta više šanse da obole od srčanih oboljenja i 12 puta veću vjerovatnoću ka suicidu”, dodaje Heris.

Pedijatrica iz SAD-a učestvovala je na Konferenciji UNICEF-a i Vlade koja označava početak druge faze kampanje “Zaustavimo nasilje”.

“Ne smijemo dozvoliti da nijedno dijete živi u strahu, posebno u svojim porodicama. 90 odsto nasilja se nikada ne otkrije, zato je posebno važno da ne budemo tihi, da progovorimo”, smatra Andre Lis iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Stručnjaci ukazuju na jednu od opasnosti roditeljstva.

“Način roditeljstva, kakvi smo mi roditelji u suštini prenosi generacijski. Mi ponavljamo, htjeli mi to ili ne htjeli, koliko god željeli da prekinemo taj ciklus, mi ponavljamo način na koji smo mi odrasli”, kazao je Radoje Cerović, psiholog i komunikolog.

Iz Vlade ukazuju šta će im biti prioriteti.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja učestvovaće u kreiranju i funkcionisanju nacionalne dječje kuće za djecu žrtve nasilja, u kojoj će se razviti posebni programi za djecu-žrtve u saradnji sa relevantnim institucijama do 2020. godine”, kazao je Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja.

“Posebnu pažnju ćemo posvetiti povećanju broja policijskih službenika osposobljenih za rad sa djecom”, kazao je Mevludin Nuhodžić, ministar unutrašnjih poslova.

Ministar prosvjete Damir Šehović je dodao:

“Da uposleni u školama budu odgovorni, da budu spremni, profesionalni, da reaguju i prijave sumnju na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje djece.”

Pedijatrica iz SAD-a ukazuje da pogrešno shvatanje discipline.

“Nasilje nije oblik disciplinovanja, zato što je disciplina način da se reguliše ponašanje djeteta, a nasiljem se dijete tome ne uči”, navodi Heris.

Zato vodite računa o sebi i svojoj djeci. Sve sa čime mi, kao odrasli treba da se izborimo, nikako ne bi smjelo da se prenese na najmlađe.

Konferenciju su organizovali Vlada Crne Gore, UNICEF i Telenor fondacija.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com