ŽIVOT PODGORIČANKE ISPUNJEN PATNJOM… - Volim Podgoricu

ŽIVOT PODGORIČANKE ISPUNJEN PATNJOM…

 

Život samohranih majki u Crnoj Gori nije lak.Problemi koji su bili u braku žive  još uvijek  , razvod sam po sebi je stres  , novi početak  najčešće u podstanarskom stanu , samostalno podizanje djece, finasijski problemi…

Život samohrane majke Danijele Radonjić je pun patnje.

Muž je napustio dom i otišao. Ostala je sama sa djecom bez  podrške i pomoći.

Dvoje starije djece, Nemanja i Vasilije  su  kod roditelja bivšeg  muža , mimo njene volje . Ona se nada da će , uz pomoč advokata koji joj je dodijelio Centar za socijalni rad  , dobiti svoju djecu  i da će  svi živjeti  zajedno.Otac ne pokazuje interesovanje za djecu, kaže ona.

Sanja  dan kada će svi biti zajedno , kroz  suze kaže Danijela.

Svaki dan je borba…. Stalno seljenje iz stana u stan u potrazi za povoljnijim smještajem. Život sa 160 eura socijalne pomoći  nije lak. Samo djeca joj daju nadu da će problemi kad tad  proći i da će sve biti dobro.

Danijela sada živi sa troje  mladje djece na Malom brdu  u podstanarskom namještenom  stanu,  jer nema.svijih stvari  , koji plača  120 eura.

Stan se sastoji od male sobe u kojoj je i kuhinja i  spavaće sobe sa kupatilom.Za struju i vodu plaća oko 40 eura  tako da ne ostane ni malo novca za hranu i ostale potrebe.

Dobijaju obrok  od Narodne kuhinje pri Hramu  koji im  pomažu i  da jednogodišnja Marija ima svakodnevno mlijeko.

” Pomognu  mi i sa kantom sira i ostalim namirnicama koliko imaju na raspolaganju  … Da nije njihove pomoći ne znam kako bi opstali ” plačnim glasom kaže Danijela.

Balša ima 10.godina i učenik je četvrtog razreda OŠ ” Sutjeska ” .Tea ima sedam godina i učenica je prvog razeda iste škole.

Majka nema ništa  da im pošalje u školu za užinu niti da plati za nju.To joj jako teško pada  , posebno kada djeca komentarišu šta se jeli drugari  na odmoru.

Na ovu priču majke Danijele se naduvezuje Balša i  radostan kaže da njemu često drugari,  kada im se ne svidja doručak ili ga  ne mogu pojesti daju  svoju užinu ,  a da on nekada,  jer mu je žao sestre , ponese njoj.

Balša sa vrha  Malog brda  gdje žive  ,  ide u školu u sandalama iako je uveliko  zima. Nema drugu obuću.On to.kaže bez imalo tuge  , kao da priča o nečem nevažnom.

Malena Marija koja ima godinu i tri mjeseca hoda po kući  u priglavcima koje joj je isplela Danijelina majka jer cipelica nema.Komšinica je poklonila  kolica za nju kako majka,   koja više puta ide gore dolje sa brda jer vodi i vraća djecu u školu ,  ne bi  nosila Mariju u rukama.

“Eh , koliko puta sam nosila djecu na rukama kada su bolesna i stane mi ponekad neko sa autom  da me prebaci do doktora – pomognu ljudi koliko mogu ,  pojašnjava nam svoj život Danijela.

Tea ima patike koje je ” nabijaju u prstima “.sama nam objašnjava i donosi da ih vidimo.

Kada je Balša učio u OŠ ” Oktoih ” škola je obezbjjedil školski pribor i hranu.

Danijela im se jako  zahvaljuje kao i Zorici Mišković koja im je mnogo puta pomogla do sada.

Danijela je obraćala  za  pomoć Sekretarijatu za socijalno i Centru za socijalni rad za pomoć u vidu smještaja.

Prostor za život je ono što sanja ova porodica . Balša ,  opet nestašno  upada u naš razgovor i kaže:

“Nama samo treba naša kuća da se ne selimo stalno ” .

Kada čujete ove riječi od desetogodišnjaka zaledi vam se krv u žilama, barem je to bio slučaj sa nama.

Majka Danijela moli sve nas da pomognemo. Ona želi samo da bude sa svojom djecom i  da ih izvede na pravi put.

Molimo Sekretarijat za Socijalni rad, Centar za socijalni rad Podgorice  , Opštinu Podgorice ,Ministarstvo rada  i soc.staranja da pomognu ovoj mladoj majki da okupi svoju porodicu i obezbijedi im smještaj.

Ako se zalažemo za hraniteljstvo i želimo da djeca odrastaju u porodici , nebitno je li ona  biološka , pomognimo ovoj majki da okupi svoju djecu i da im pruži toplinu doma.

U razgovoru  u jednoj  od institucija u kojoj je  Danijela zatražila pomoć sugerisano joj je da svoju  bol trpi u  tišini svog  domu  bez javnog eksponiranja  u suprotnom bi mogla  imati posledice .

” Ja moram da zamolim za pomoć javno  jer nisam uspijevala da je  dobijem do sada  obračajući se institucijama

Nemam izbora , molim sve da razumiju mene kao majku i da nam pomognu.

Ja se borim  da imam  bilo kakav krov nad glavom, jednu sobu ako može   i  da ja i  moja djeca budemo  na okupu” ‘ pojašnjava majka razloge svojih briga. .

Nemojmo dozvoliti  da odvajamo djecu od majke, pomognimo im  da imaju krov nad glavom   – apeluju volonteri Banke hrane CG koji su osjetili ljubav i povezanost majke i djece.

Žiro račun za pomoć je kod Societe generale  banke  907- 55001-17 na ime Danijela Radinjić na broj
 01-103-0007677.7
Banka hrane CG  je donirala namirnice i higijenska  sredstva  za neki period  ali pomoći treba još i to u kontinuitetu.
Pomoć u hrani, garderobi, obući (35/36, 33/34, 23/24) , pokućstvu… molimo Vas da ponesete lično porodici  i uvjerite se šta im  sve nedostaje i u kakvim uslovima žive.
Kontakt telefon majke možete dobiti na e mail: [email protected]
Mob tel: 069 495 680 , 
Ili u inboxu na Fejsbuk stranici

1 komentar

  1. You’ll find it practically extremely difficult to see well-aware people on this niche, still you seem like you comprehend those things you’re preaching about! Excellent

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com