Opozicija prati izbore u Nikšiću - Volim Podgoricu

Opozicija prati izbore u Nikšiću

Sve političke partije koje imaju odbornike u nikšićkom  parlamentu predale su Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) spisak sa imenima predsjednika i  članova biračkih odbora za lokalne izbore koji će se održati 12. marta.

To pravo iskoristila je i opozicija kojoj je, od 138 izbornih mjesta, pripalo da na 67 imenuju predsjednike biračkih odbora, dok je DPS-u, Pozitivnoj i Liberalnoj partiji pripalo 71 mjesto.

“Iskoristili smo svoje pravo i na 138 izbornih mjesta imenovali predsjednike i članove biračkih odbora iz redova partija koje bojkotuju izbore. Odlučili smo da se zakonski borimo i da prvimo aktivan bojot izbora, tj. da sve ono što radimo u izbornom procesu, sada radimo u suprotnom smjeru. Pokušaćemo da smanjimo izlaznost i da dovedomo do apsurda takmičenje partije same sa sobom”, kazao je Janko Milatović iz Demokratskog fronta.

Kako su “Vijestima” kazali iz opštinske izborne komisije,  DPS, Pozitivna i LP, će na lokalnim izborima od 1.380 mjesta za predsjednike i članove biračkih odbora imati 794, a opozicija 586.

Na lokalnim izborima u Nikšiću učestvuju samo DPS i Socijaldemokrate. Opozicija je odlučila da bojkotuje izbore, nakon što je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić  tražio  krivično gonjenje i određivanje pritvora protiv poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Knežević, koji se sumnjiče za “stvaranje kriminalne organizacije” i “pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekavanja”. Nakon što je VDT Ivica Stanković dao Katniću obavezujuće uputstvo u kome traži da se Mandiću i Katniću ne određuje pritvor, opozicija je tražila odlaganje izbora u Nikšiću. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da za to nema zakonske mogućnosti.

SDP pozvao Upravni sud da odluči

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Upravni sud da u najkraćem mogućem roku odluči po tužbi SDP-a zbog, kako je saopšteno, nezakonite smjene člana Opštinske izborne komisije (OIK) u Nikšiću.

“Jednopartijski izborni proces u Nikšiću, koji kao takav nema demokratski legitimitet, nezakonitom smjenom člana OIK dobija formu potpunog pravnog nasilja”, navode u SDP-u.

Budući da se bliže jednopartijski izbori u Nikšiću rješavanje tog slučaja, dodaje se, zahtijeva hitnost. “Odugovlačenje postupanja po našoj tužbi izazvalo bi ozbiljnu sumnju u objektivnost postupanja Upravnog suda”, rekli su iz SDP-a.

(Vijesti)

2 komentara

  1. Your own write-up offers verified helpful to me personally. It’s extremely informative and you are obviously really well-informed in this field. You possess opened up my own face to be able to different thoughts about this topic along with intriquing, notable and sound articles.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com