PODGORICA: Crkva da plati naknade zbog koncerta Sergeja Ćetkovića i Gordane Lazarević - Volim Podgoricu

PODGORICA: Crkva da plati naknade zbog koncerta Sergeja Ćetkovića i Gordane Lazarević

Organizacija za zaštitu prava autora muzike Crne Gore – PAM CG zamrzla je tužbu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske zbog dugovanja za autorske naknade sa manifestacija koje je organizovala u Podgorici.

Crkva nije uplatila  naknade sa dočeka Pravoslavne nove godine, kada je  pjevala Gordana Lazarević. PAM je tužio i Mitropoliju za neplaćene autorske naknade sa  obilježavanja godišnjice osvećenja hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, u okviru koje je koncert imao i pjevač Sergej Ćetković.

Pred Privrednim sudom juče je održano ročište u ovom predmetu, a kako je kazao direktor PAM CG Božidar Raičević „predmet je stavljen u mirovanje dok Skupština PAM CG ne zauzme stav u vezi sa pitanjem naknada koje treba da plaćaju vjerske zajednice za korišćenje  svoga repertora ili repertoatora PAM-a“.

„S obzirom na to da su u pitanju privatna prava, očekujem da se ni jedna vjerska zajednica neće protiviti toj obavezi. U svjetlu te činjenice pokušaćemo da iniciramo sastanak sa svim vjerskim zajednicama i zajedno utvrdimo posebnu tarifu naknada“, kazao je za „Vijesti“ Raičević.

PAM CG je do sada već od Mešihata Islamske zajednice naplatio sličnu naknadu za autorska prava, a u toku je postupak i prema Katoličkoj crkvi.

U Hrvaskoj se naplaćuje naknada za autorska prava od vjerskih zajednica, i ona ide u poseban fond koji  finansiraju projekti kojima se pomaže stvaralaštvo crkvene muzike.

Autori muzičkih djela, kako se navodi na zvaničnom sajtu PAM-a, osnovali su  organizaciju da bi se uz pomoć te institucije bolje vrednovale tekovine njihovog rada.

Osnovna i isključiva funkcija PAM-a je da, po ovlašćenju autora, a na osnovu ugovora sa korisnicima (televizijskim i radio stanicama, koncertnim dvoranama, hotelima, restoranima i kafićima i drugim korisnicima autorskih muzičkih djela) obezbijedi redovan priliv sredstava kojima se materijalizuje vrijednost zaštićenih muzičkih djela.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com