Oružane snage Jermenije pokušale da probiju položaje oružanih snaga Azerbejdžana - Volim Podgoricu

Oružane snage Jermenije pokušale da probiju položaje oružanih snaga Azerbejdžana

Kao što je saopštilo Ministarstvo odbrane Republike Azerbejdžan, 25. februara u ponoć su oružane snage Jermenije pokušale da probiju položaje oružanih snaga Azerbejdžana u cilju sprovođenja provokacije krupnih razmjera na liniji fronta i sa pokušajem da zauzmu povoljne pozicije u Hodžavend-Fizuli pravcu fronta.

Eskalacija situacije na frontu i sprovođenje vojnih provokacija su nastavak političkih provokacija Jermenije, kao što je održavanje nezakonitog „referenduma“ na okupiranim teritorijama Azerbejdžana 20. februara 2017. Političke i vojne provokacije Jermenije imaju za cilj namjernu eskalaciju situacije i podrivanje napora za rješavanje sukoba kroz sadržajne razgovore, skrećući pažnju međunarodne zajednice uoči godišnjice genocida u Hodžaliju od odgovornosti koju snosi Jermenija za Hodžali i jačajući već izgubljene osnove društvene podrške i položaj vladajućeg režima Jermenije na predstojećim parlamentarnim izborima u Jermeniji.

Azerbejdžanska strana je u više navrata isticala da nezakonito prisustvo oružanih snaga Jermenije na okupiranim teritorijama Azerbejdžana nastavlja da bude glavni razlog eskalacije situacije. Događaji u aprilu prošle godine su to ponovo dokazali. Međunarodna zajednica, a naročito kopredsjedavajući Grupe Minsk OEBS-a su na nivou šefova država u mnogim prilikama isticali da je status kvo neprihvatljiv i neodrživ i da mora biti promijenjen.

U cilju sprečavanja eskalacije situacije i promjene statusa kvo okupacije i obezbeđivanja održivog mira u regionu, potpuno i bezuslovno povlačenje oružanih snaga Jermenije sa svih okupiranih teritorija Azerbejdžana mora biti obezbijeđeno na osnovu odgovarajućih rezolucija Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Inicijator eskalacije situacije na frontu je Jermenija i stoga svu odgovornost snosi političko i vojno rukovodstvo Jermenije.

 

Saopštenje Ministarstva odbrane Republike Azerbejdžan

  1. februar 2017. godine

Neprijatelj je sproveo provokaciju krupnih razmjera duž cijele linije fronta.

  1. februara u ponoć su oružane snage Jermenije pokušale da probiju položaje oružanih snaga Azerbejdžana u različitim pravcima u cilju sprovođenja provokacije krupnih razmjera na liniji fronta.

Kao rezultat stalnog nadgledanja neprijatelja, postavljanja zasjeda i borbenog osiguranja, neprijateljska akcija je identifikovana unaprijed. Oružane snage Azerbejdžana su preduzele čvrste mjere za sprečavanje neprijateljskog probijanja linije naše odbrane.

Žestoka borba se dogodila između neprijatelja, koji je pokušao da iskoristi povoljnu poziciju u Hodžavend-Fizuli pravcu fronta i naših oružanih snaga.

Neprijateljske snage su bile primorane da se povuku zahvaljujući hrabrom djelovanju oružanih snaga Azerbejdžana koje su stajale u zasjedi postavljenoj u ovom pravcu.

Azerbejdžanska strana je pretrpjela gubitke kao rezultat borbe.

Ne uspjevši da krene naprijed u različite oblasti, neprijatelj je koristio tešku artiljeriju trenutno postavljenu za otvaranje vatre prema pozicijama oružanih snaga Azerbejdžana.

U skladu sa operativnom situacijom, odgovarajuće kontramjere su preduzete protiv vatrenih položaja i pripremnog područja neprijatelja.

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com