PODGORICA: Odvela dijete kod doktora, pregled zakazali za osam mjeseci! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Odvela dijete kod doktora, pregled zakazali za osam mjeseci!

Djeca koja imaju ortopedske probleme moraju da čekaju i do osam mjeseci na pregled u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), tvrde roditelji, dok iz ove ustanove u izjavi za Dan pojašnjavaju da se na listi čekanja kod jedinog dječjeg ortopeda u Crnoj Gori nalazi blizu 300 mališana.

Majka dječaka koja je insistirala na anonimnosti napisala je na Fejsbuk grupi „Podgorički vremeplov” da su njenom sinu juče u Dječjoj bolnici zakazali pregled za 24. oktobar kod ortopeda Sonje Milašinović, koja je i direktorica te ustanove.

Majka ističe da se radi o velikom problemu i da djeca ne mogu da čekaju na pregled osam mjeseci.

Moj četvorogodišnji sin zbog bola stalno hoda na prste. Otišla sam juče da zakažem pregled kod ortopeda Milašinović u Dječjoj bolnici. Zakazali su mi za 24. oktobar u 15 časova i poručili da prije dolaska, za osam mjeseci, nazovem i provjerim je li doktorica tu objašnjava majka dječaka.

Milašinovićeva je juče za „Dan” kazala da se na listi čekanja kod dječjeg ortopeda nalazi 280 djece i da se ne radi samo o prvim pregledima, već i kontrolama i rutinskim pregledima. Ona objašnjava da preglede djece vrši samo utorkom i da je jedini dječji ortoped u državi.

“Ukoliko je bolest novonastala i akutna, glavna sestra ortopedije zakazuje pregled za prvi ambulantni dan, a nerijetko pregled obavim i istog dana, bez obzira što nije utorak, kada poslijepodne radim u ortopedskoj ambulanti. Svakako će djetetu biti na vrijeme pružena zdravstvena zaštita, kao što je i pružamo, na vrijeme i bez intervencije. Roditelj koji se žalio na termin zakazivanja može se javiti na pregled 7. marta od 15 do 20 časova, a ako je hitno već sjutra od 8 do 14 časova. Pozivam majku dječaka da me obavijesti o zdravstvenom problemu koji ima njen sin i kaže što nije bilo kako treba u komunikaciji sa medicinskim osobljem”, ističe Milašinovićeva.

Ona navodi da sve pacijente iz domena hitnih ortopedskih problema, kao i djecu uzrasta do mjesec dana, zbog kongenitalnih anomija, pregledaju bez zakazivanja.

“Najmlađe pacijente pregledamo u što kraćem vremenu, istog ili u sledećih par dana. Tokom mog šest godina subspecijalističkog ortopedskog staža ovo je prvo negodovanje ovakve vrste. Najmlađi ne ispaštaju kada su ortopedski pregledi u pitanju, jer na radnom mjestu ostajemo duže od zakonski planiranog, sa minimalnom nadoknadom ili bez nje”, navodi Milašinovićeva.

Ona navodi da je problem sa deficitom dječjih ortopeda prisutan i u državama regiona.

“Pacijenti mlađi od 16 godina pregled, po želji roditelja, mogu obaviti i kod specijaliste opšte ortopedije u Kliničkom centru Crne Gore, gdje radi veći broj kolega. Deficit kadra po pitanju dječje ortopedije u Institutu za bolesti djece riješićemo tako što trenutno školujemo jednog ljekara za opštu ortopediju, koji je na trećoj godini specijalizacije i u planu je raspisivanje još jedne specijalizacije ortopedije za potrebe IBD-a, tokom 2017. Godine”,  kaže Milašinovićeva.

Roditelji su se ranije žalili i na deficit specijalista oftalmologa u Institutu za bolesti djece, zbog čega pacijente šalju u privatnu kliniku Borović sa kojom je Fond za zdravstveno osiguranje sklopio ugovor, dok jednom sedmično djecu pregleda oftalmolog Nataša Jovović.

Radiće vikendom zbog nedostatka ljekara

Direktorica Instituta za bolesti djece Sonja Milašinović najavljuje da će postojeća lista čekanja, uz saglasnost direktorice KCCG Zorice Kovačević, uskoro biti redukovana i riješena uvođenjem prekovremenog rada, vikendom.

Angažovanje specijalista iz okruženja teško je izvodljivo, s obzirom na to da su deficitarni i u svojim sredinama, istakla je Milašinovićeva.

(DAN)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com