MANJAK GINEKOLOGA U PODGORICI - Volim Podgoricu

MANJAK GINEKOLOGA U PODGORICI

Na prvi pogled izgleda nevjerovatno, ali to je naša stvarnost. U Podgorici radi samo sedam ginekologa, koji svakog dana pregledaju oko 60 žena, a svaki od njih ima više od osam hiljada svojih pacijentkinja. Prosječan pregled, prostom računicom, ne može trajati duže od par minuta. Iako ne postoje precizni podaci, procjena FZO za prošlu godinu je da u Podgorici ima 87.153 osiguranica. „Da bi sistem sa ovoliko osiguranica normalno fukcionisao, Dom zdravlja Podgorica treba da ima 20 izabrnih ljekara za žene, pa čak i više. Meni se, recimo, dešava da dnevno pregledam i deset žena više od zakazanog broja, kaže za Portal Analitika, ginekolog dr Milovan Jovanović.

Prema podacima Doma zdravlja Podgorica, evidentirano je da je 54.155 žena odabralo nekog od njihovih sedam ginekologa. To znači da svaki ljekar ima registrovanih više od 7.700 pacijentkinja! Kažu – previše, ali s toliko bi se još lako snašli.

No, kako u Podgoricu svakog dana dolazi sve veći broj ljudi iz cijele Crne Gore, tako se povećava i broj žena koje svoje pravo ostvaruju u glavnom gradu. A zakon omogućava svim osiguranicama sa područja naše zemlje da budu pregledane ili liječene u podgoričkim domovima zdravlja.

Kada se takve pacijentkinje jave više puta na pregled, iz Doma zdravlja im preporučuju da promjene mjesto prebivališta, kako bi procedura njihovog liječenja bila jednostavnija. Ipak, nemali broj to ne želi, pa zadržavaju pravo da budu pregledane u svom gradu, ali i u Podgorici.

Tako se kod izabranih doktora za žene u posljednje vrijeme pregleda i liječi, prema procjenama ljekara, više od 60.000 pacijentkinja. Ako uzmemo u obzir činjenicu da na području cijelog glavnog grada postoje četiri centra, te dva punkta – u Golubovcima i Tuzima – u kojima je angažovano sedam ginekologa, to znači da svaki odabrani doktor ima više od 8.500 pacijentkinja. U Domu zdravlja kažu da svaki doktor dnevno ima zakazanih od 40 do 60 pacijentkinja sa unaprijed zakazanim terminom. Prostom računicom, pregled ne može trajati duže od par minuta.

– Da bi sistem sa ovoliko osiguranica normalno fukcionisao, Dom zdravlja Podgorica treba da ima 20 izabranih ljekara za žene, pa čak i više. To podrazumijeva i veći broj ostalog potrebnog osoblja u ginekološkim ambulantama. Meni se, recimo, dešava da dnevno pregledam i deset žena više od zakazanog broja. Zakon nas ne obavezuje da to učinimo, ali je neophodno – kaže za Portal Analitika načelnik Izabranih doktora za žene DZ Podgorica, ginekolog dr Milovan Jovanović.

 

Sedam doktora, 90.000 pregleda: Fond za zdravstveno osiguranje svake godine pravi projekcije broja pregleda izabranih ljekara, kako u cijeloj zemlji, tako i za Podgoricu. Tako su za 2016. godinu projektovali 90.639 pregleda – što preventivnih, što zbog liječenja – kod izabranih doktora za žene u Domu zdravlja glavnog grada.

– Za zadovoljenje potreba za zdravstvenom zaštitom, žene će ostvariti u prosjeku 1,04 pregleda i to 0,58 preventivnih pregleda (55,54% potreba) i 0,46 pregleda radi liječenja (44,46% potreba) – preciziraju u Programu zdravstvene zaštite u Crnoj Gori za 2016. godinu koji zajednički kreiraju FZO i Institu za javno zdravlje.

To bi, pak, značilo da je procjena FZO za prošlu godinu kako u Glavnom gradu ima 87.153 osiguranica.

Doktori kažu da žene moraju makar jednom u pola godine da posjete svog ginekologa, da se na preglede ne ide samo kada nešto zaboli – jer je tada već uglavno kasno – te da se mora ići na preventivne preglede. Za mnoge bolesti, posebno kancer od koga se kod nas sve više obolijeva, presudno je da se otkrije na vrijeme. No, može li doktor zaista vidjeti da nešto nije uredu za par minuta pregleda jer, realno, više se i ne mogu posvetiti pacijentkinji?

– Moramo imati na umu da je 21. vijek – vijek prevencije, i da na tome moramo raditi u kontinuitetu. To što nas sedam ginekologa svakog dana ima veliki broj pacijenata, svakako ne ide tome u prilog. Ali, savjest nam nalaže da ih se primimo. To što mi pregledamo i sedam puta više pacijentkinja nego što bi trebalo, predstavlja naš izbor kako bi pacijentkinje mogle da ostvare svoje pravo – dodao je dr Jovanović.

Jer, kako nam je ranije kazano iz Doma zdravlja, pacijentkinje koje imaju tegobe ginekolozi uvijek pregledaju istog dana. To je još jedan od razloga zbog kojih se na preventivne preglede čeka i po dva mjeseca.

 

Privatna i/ili državna ambulanta: One koje ne mogu ili ne žele da čekaju, mogu da dodatno plate. Pregled košta oko 30 eura, ultrazvuk isto toliko. Plus dodatne analize – znači da se najčešće mora izdvojiti oko stotinu eura. Najviše posla imaju oni ginekolozi koji, konkretno, rade i u Kliničkom centru Crne Gore i privatno, jer je račnunica jasna – pregled platiš, ali zato imaš po potrebi imaš i bolji tretman kada dođeš u bolnicu.

– No, u slučaju da moraju iz bilo kojih razloga završiti u bolnici – da li zbog porođaja ili bilo koje druge intervencije – moraju biti u sistemu zdravstvene zaštite. Tako da postoji prećutnu dogovor – ideš kod jedno doktora privatno, a drugi iz Doma zdravlja ti ispisuje recepte i doznake – priča sagovornica Portala Analitika koja je je željela da ostane aninimna.

– Ni jedna pacijentkinja ne odlazi na preglede i liječenje u privatne ambulante ili van zemlje zbog malog broja ginekologa u Domu zdravlja. Razlozi su potpuno drugačiji – one smatraju da će plaćanjem tih usluga imati bolji tretman kao pacijentkinje – tvrdi i dr Jovanović.

Problem malog broja ginekologa postojao je i mnogo ranije, ali podaci pokazuju da je stanje sve gore. Prije pet godina radilo je osam ginekologa i imali su 40.000 pacijentkinja.

– Da bi se sve to regulisalo, potrebno je, prije svega, da izdvajanja za zdravstvo iz državnog budžeta budu veća. Tačnije, procenat tog izdvajanja treba da bude veći i zagarantovan. Ne može se štedjeti na zdravlju – podsjeća dr Jovanović.

Ne bi bilo na odmet da ga čuju oni koji o tome odlučuju.

Sve što se događa ženi mnogo godina prije, a zatim tokom trudnoće, u svom „kodu“ će ponijeti njeno dijete – ono koje predstavlja budućnost ove države. Svi će se saglasiti da je zdravlje djece uvijek na prvom mjestu. Pa, osvrnimo se još jednom – da li njihove (buduće) majke zaslužuju manje?

(Analitika)

1 komentar

  1. Nazalost u zdravstvo se najmanje ulaze, a najvise ocekuje. Najodgovorniji posao na margini drustva. Ljekar mora imati jednaku paznju i koncentraciju na pocetku i na kraju radnog vremena, a moze li kad pregleda visestruko vise pacijenata nego sto je predvidjeno.I opet kritike na njihov racun.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com