PREMINULA PODGORIČANKA - Volim Podgoricu

PREMINULA PODGORIČANKA

Članica Udruženja književnika Crne Gore UKCG, Žana Milutinović, preminula je juče u Podgorici, nakon duge i teške bolesti.

Objavila je dvije knjige ispovijedne proze: “Udarac” („Jumedia Mont”, 2005), i „Erotos” („Jumedia Mont”, 2017). Književna kritika je ocijenila da je riječ o autentičnim djelima koja su upotpunila savremeno stvaralaštvo.

Žana Milutinović je rođena 24. decembra 1961. godine u Titogradu.

Do 17. godine živjela je sa porodicom u Sarajevu. Govorila je da su to bili njeni najsrećniji dani života.

Proglašena je za najboljeg đaka Osnovne škole „Moric Moco Salom” 1975. godine. Osvajala je značajne literarne nagrade. Završava Gimnaziju „Slobodan Škerović” 1980. godine, potom Pravni fakultet u Podgorici 1987. godine sa prosjekom 9,79. Poslednje angažovanje je bio rad u Ustavnom sudu do 1989, odnosno 1990. godine.

Prvu knjigu ispovijedne proze “Udarac”, Žana je napisala iz potrebe da saopšti sadržaj svoje bolesti – multiple skleroze, odnosno da prenese pozitivnu energiju i, kako je izjavljivala, želi da ono što je napisala uđe u srca i pod kožu čitalaca.

“Dok su se njeni vršnjaci učili kako živjeti, Žana je još kao vrhunski student prava počela da uči kako se boriti sa opakom bolešću, koja je, više godina nakon što će diplomirati na Pravnom fakultetu u Podgorici, učinila teško pokretnom. Božjim nagovorom oduprla se sopstvenoj predaji, bezbrojnim metodama medicine i alternativne medicine, naučivši sebe da vjeruje. Započela je i usavršila brojne metode autosugestije. Prodrla je u tajne astrologije želeći da otkrije kombinaciju svog horoskopskog znaka – jarca i podznaka ovna. Predodredili su joj udarac – kao sudbinu. Iako se godinama opirala, ova balerina duha i nade pri kraju svog iskaza u knjizi „Udarac” shvata da sve je hod što mimo nje prođe i mine. Ako je, možda, nebo beskrajno, onda je Žana vjerovala da joj je u tom sazvežđu jedna zvijezda uvijek bila na dohvat ruke…”, kazao je predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić na vijest o smrti Milutinovićeve.

Recenzent knjige „Udarac” Momo Kapor, koji je i autor crteža na koricama, zabilježio je da se od svoje 24. godine života Žana Milutinović učila kako živjeti i preživjeti sa strašnom bolešću.

“Taj strašni udarac ona je izdržala i sačuvala u sebi ono najdragocjenije – optimizam i nadu da će pobijediti zlo… baš kako i završava svoje djelo”, naveo je on.

O „Erotosu” Žane Milutinović pohvalno se izrazio i akademik Matija Bećković. On bilježi da, kada ispuni sve obaveze prema priči koju priča, nastaju lirski vrhunci u kojima se Žana Milutinović očituje ne samo kao rijetka tanana duša, već i kao rafinirani, najređi pisac.

“’Erotos’ je čedna ljubavna ispovijest glavne junakinje Sare čije biblijsko ime ima dva sloga koliko i ime autorke Žane Milutinović. Ta ispovijest je i kratki ljubavni roman i kratki dnevnik ljubavi, a sve zajedno raskošna i dirljiva ljubavna poema…”, zapisao je Bećković.

(Cdm)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com