Zima osušila palme u Podgorici - Volim Podgoricu

Zima osušila palme u Podgorici

Ekstremno niske temperature tokom januara, kada se živa u termometru spuštala i ispod minus deset stepeni Celzijusa i jak sjeverni vjetar doveli su do smrzavanja i sušenja većine palmi na području glavnog grada.

Krošnje palmi su požutjele, a to se može vidjeti na Bulevaru revolucije, Cetinjskom putu, ispod Gorice.

“Tri palme sam posadio prije više od deset godina na imanju u Donjoj Gorici, bilo je  zima  hladnih, preživjele su i onaj veliki snijeg. Ali, ovako ekstremne temperature ne pamtim, tako da nije ni čudo što su smrzle”, kazao je Boris Marković.

Kako je „Vijestima” objasnio inžinjer zaštite bilja Nenad Radović ne može se mnogo učiniti za smrznute palme, odnosno prepuštene su vremenu.

“Nema nekih metoda, uglavnom su sada prepuštene vremenu, ako krenu da se oporavljaju, onda treba da se krene sa nekim uobičajenim procedurama”, kazao je Radović.

On je rekao se vidi da su se u Podgorici palme smrzle, ali da zbog toga nije imao pozive od građana ili nekog drugog da interveniše.

“Veliki broj poziva dobijamo sa primorja, tamo su palme desetkovane, zovu građani. Ali, ne može se ništa učiniti, samo možemo čekati da vidimo da li će se oporaviti”, kazao je Radović.

Iako su palme uglavnom uzgajaju u tropskim uslovima, postoje i vrste koje mogu podnijeti i temperature ispod nule.

Prema navodima stručnjaka pojedine palme mogu da podnesu i temperaturu ispod minus deset stepeni.

Međutim u gradu je tokom januara pored niskih temperatura duvao i olujni sjeverni vjetar, pa je subjektivni osjećaj bio da je oko minus dvadeset stepeni Celzijusa.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com