MOGERINI: Ako želi liberalizaciju viza Kosovo mora da ratifikuje sporazum sa Crnom Gorom - Volim Podgoricu

MOGERINI: Ako želi liberalizaciju viza Kosovo mora da ratifikuje sporazum sa Crnom Gorom

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je u Prištini da je posljednji trenutak da Kosovo ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, što je jedini preostali uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Isom Mustafom, Federika Mogerini rekla je da je sada liberalizacija viza u rukama institucija Kosova.

“Predlog Evropske komisije koji smo predstavili ovdje u maju prošle godine je bio veoma jasan – dva su uslova koje treba ispuniti prije nego što dođe do liberalizacije viznog režima – da Kosovo poboljša borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Tu je bilo napretka. Drugi uslov je ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i tu, nažalost, nije bilo napretka”, kazala je Federika Mogerini.

Ona je kazala da je posljednje vrijeme da Kosovo ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom što treba da deblokira liberalizaciju viza za građane Kosova

“Mi smo za to spremni i sada ostaje na parlamentu ove države da preduzme mjere… Političke parije, politički lideri i političke snage, parlamentarne grupe imaju odgovornost da prevazđu političke rasprave i da zajedno, konstruktivno traže i pronađu put i način kako da zemlja ide naprijed. Vjerujem da će političke partije naći put da se pomire i da ratifikuju ovaj sporazum u Skupštini”, kazala je Federika Mogerini.

Visoka predstavnica EU je istakla da narod Kosova zaslužuje liberalizaciju viza i da vjeruje da građani ne zaslužuju nedostatak političkog konsenzusa za korak naprijed ka EU.

“Veoma je značajno da Kosovo ali i region odlučno nastave puta ka EU”, rekla je Mogerini i dodala da je to investicija u stabilnost i bezbjednost.

“Značajni koraci koji su postignuti prošle godine u regionu ali i na Kosovu pokazuju da su promjene moguće i da ima napretka… Složili smo se da dijalog nema alternativu. Zahvalila sam se premijeru i predsjedniku zbog pristupa koji imaju prema dijalogu”, rekla je Federka Mogerini.

Ona je dodala da garantuje njenu i podršku EU u ostvarivanju do sada postignutih sporazuma.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da je Federiki Mogoerini prenio nepokolebljivo opredjeljenje Vlade i građana Kosova za evropski put i da Kosovo vidi svoju budućnost u porodici zemalja EU, kao zemlja članica EU.

Prema njemu, Kosovo je veoma angažovano na primjeni Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju, evropskim reformama i da su i dalje prioriteti pravna država, ekonomski razvoj, konkurentnost tržišta, povećanje kvaliteta socijalnih usluga, obrazovanje, zapošljavanje.

“Mi dijalog sa susjednim zemljama i Srbijom vidimo kao nezamjenljivu alternativu za normalizaciju naših odnosa i za rješavanje svih otvorenih pitanja”, kazao je kosovski premijer.

Mustafa je rekao da je Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom za normalizaciju odnosa i za unapređenje procesa kako na Balkanu, tako i u Evropi uprkos protivljenjima opozicije.

On je istakao da je postignut napredak u okviru borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i da će ta borba biti nastavljena.

“Zatražili smo pomoć visoke predstavnice i Evropske komisije na prevazilaženju stanja koje sada imamo u vezi sa demarkacijom granične linije sa Crnom Gorom zbog suprostavljanja opozicije, ali zbog toga što u radu Skupštine ne učestvuju predstavnici Srpske liste u Skupštini. Sve to utiče da naši građani budu taoci tog kriterijuma i ne mogu da se slobodno kreću”, kazao je Mustafa.

(rtcg)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com