Šta nam govori krvna slika? - Volim Podgoricu

Šta nam govori krvna slika?

Povišena vrijednost ukupnog holesterola, triglicerida i LDL-a ukazuje na povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti

 Ispitivanje krvi vrši se u okviru sistematskog pregleda u određenim životnim razdobljima, a kod mnogih poremećaja ili sumnje na bolest mora se raditi češće i detaljnije. Krvna slika je ogledalo našeg zdravlja, ukoliko je SE i vrlo malo povećana, treba se posavjetovati s ljekarom. Obavezno se radi i hepatogram, tj. test jetre, kao i kontrola bubrežne funkcije i masnoća u krvi.Za kontrolu bubrega određuju se urea i kreatinin, produkti razgradnje u metabolizmu, čiji povećan ili smanjen nivo ukazuje na poremećaj funkcije bubrega.

Lipidogram i kontrola masnoća u krvi obuhvata mjerenje ukupnog holesterola, triglicerida i HDL („korisnog”) i LDL („štetnog”) holesterola.

Povišena vrijednost ukupnog holesterola, triglicerida i LDL-a  ukazuje na povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prije ulaska u svake žene u menopauzu korisno je odre diti nivo ženskih polnih hormona FSH, LH, estradiola i progesterona. Pošto se u tom dobu smanjuje nivo ženskih polnih hormona, utvrđivanjem njihovog nivoa mogu se na vrijeme utvrditi promjene i pravovremeno sprovesti dodatna terapija.

U menopauzi je poželjno sprovesti i analizu krvi na osteoporozu.

Provjerava se nivo kalcijuma i fosfora u krvi i određuje alkalna fosfataza, parametar jetre, čije povišene vrijednosti mogu biti znak povećane razgradnje koštane mase i mogućeg razvoja osteoporoze.

Sistematski pregled muškaraca starijih od 50 godina trebalo bi da uključuje i sedimentaciju i biohemijske analize: provjeru funkcija jetre i bubrega, i masnoća u krvi. U tom životnom dobu muškarci počinju da osjećaju prve tegobe u vezi s mokrenjem, pa je korisno odrediti PSA – specifični antigen prostate, koji može da bude prvi pokazatelj mogućih problema.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com