NEKO ĆE ZAVRŠITI IZA REŠETAKA? Predmet vrtić privode kraju - Volim Podgoricu

NEKO ĆE ZAVRŠITI IZA REŠETAKA? Predmet vrtić privode kraju

Neki od bivših službenika Opštine Budva mogli bi se uskoro naći iza rešetaka, nakon što Specijalno tužilaštvo izda naredbu za sprovođenje istrage u predmetu “budvanski vrtić” kojim je, kako se pretpostavlja, opštinska kasa oštećena za višemilionski iznos, saznaju Dnevne novine.

Naime, tužilaštvo već godinama unazad pokušava da sakupi dovoljno dokaza da je prilikom ustupanja atraktivnog kompleksa u centru Budve, u zamjenu za izgradnju dva vrtića opštinska kasa oštećena za više miliona eura.

Kako su za DN saopštili iz Specijalnog tužilaštva, ovaj predmet je u završnoj fazi izviđaja i preostalo je da se sakupi još neka dodatna dokumentacija vezana za sporne ugovore koji nikad nijesu realizovani.

Odlukom Skupštine Budva iz 2009. godine, atraktivni zemljišni kompleks od 7.000 metara kvadratnih, sa zgradom centralnog vrtića “Ljubica Popović Maša” ustupljen je firmi “Velting” koja se zauzvrat obavezala da izgradi vrtiće u naseljima Podkošljun i Dubovica.

Za ovih osam godina, međutim, izgrađen je jedino vrtić u Podkošljunu, čiji je završetak na kraju morala da finansirala sama Opština.

Što se tiče vrtića u Dubovici, njegova izgradnja je bila planirana, jer je Ministarstvo održivog razvoja prije četiri godine izdalo urbanističko-tehničke uslove za izgradnju koja još nije počela.

Iako ugovor nije ispoštovan, Opština nije raskinula ugovor sa “Veltingom”.

Zanimljivo je da je prvi ugovor o izgradnji vrtića u Potkošljunu Opština Budva zaključila sa kompanijom “Veltingom” još 2000. godine. Međutim, nakon što su radovi počeli, uslijedili su protesti bivših vlasnika zemlje, tako da je posao obustavljen.

Četiri godine kasnije, budvanska Skupština sačinila je novi aneks ugovora sa pomenutom firmom, kojim se ona obavezuje da izgradi čak dva vrtića, međutim ni tada posao nije započet.

Rukovodstvo Opštine Budva, nakon zelenog svijetla Skupštine, 2009. godine zaključuje novi kompenzacioni ugovor sa “Veltingom”, kojim je predviđena izgradnja dva savremena vrtića, ukupne površine 5.000 kvadrata.

Preduzeće se obavezalo da izgradi vrtiće u Potkošljunu površine od 1.500 kvadrata i u Dubovici, površine 3.500 kvadrata. Na ime toga, ustupljen im je atraktivni zemljišni kompleks u centru, na samo 50 metara od Starog grada.

Zemljište je procijenjeno na 6,5 miliona eura, odnosno 900 eura po kvadratu. Lokalne vlasti dogovor su potvrdile i donošenjem Detaljnog urbanističkog plana “Budva centar”, prema kojem je na mjestu vrtića ucrtana gradnja solitera.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com