PODGORICA: “Čađenović me zlostavljao zbog drugačijeg političkog mišljenja” - Volim Podgoricu

PODGORICA: “Čađenović me zlostavljao zbog drugačijeg političkog mišljenja”

Bivši vatrogasac Miodrag Đukanović optužio je šefa te službe Andriju Čađenovića za mobing.

U tužbi koja je, zbog mobinga i naknade štete, podnijeta protiv Službe zaštite glavnog grada se tvrdi da je Đukanović zbog drugačijeg političkog mišljenja i ukazivanja propusta u radu, sistematski zlostavljan na poslu.

Zbog toga mu je, kako se dodaje, ozbiljno narušeno zdrastveno stanje, a epilog takvog postupanja bio je i da je “jedan od zvanično i faktički najboljih vatrogasaca” na kraju i dobio nezakonit otkaz.

U odgovoru na tužbu se traži da se tužba odbije kao nedozvoljena, jer je po njihovom mišljenju Đukanović probio rokove za podnošenje tužbe.

Dodaju da, ukoliko sud odluči drugačije, tužbu treba odbiti kao neosnovanu.

Sud je, međutim, odlučio da pokrene spor, pa je suđenje zakazano za 6. april, kod sutkinje Milene Brajović.

Punomoćnica Đukanovića, advokatica Maja Zeković u tužbi ističe da mobingovanje počinje nakon lokalnih izbora 2014. godine, kada na mjesto komandira Službe zaštite  dolazi Čađenović.

Pojašnjava se da je upravo te 2014. godine došlo do smjene gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše na lokalnom nivou izborom Slavoljuba Stijepovića na to mjesto, te da je došlo do dominacije jedne, a degradacije druge struje DPS-a.

Ističe se i da je sadašnji šef Čađenović zatečen od strane bivšeg komandira Radomira Pješčića u krađi službenog materijala za privatne svrhe, nakon čega je udaljen iz službe, ali je nakon smjene gradonačelnika, u maju 2015. godine, izabran na mjesto komandira.

“Odmah po dolasku, aktuelni komandir tuženog-mober, percepirajući tužioca Miodraga Đukanovića takođe kao pripadnika i sljedbenika, sada nepodobnog unutar političkog strujanja i mišljenja, te osobu koja je bila u bliskim profesionalnim odnosima sa njegovim prethodnikom, koji ga je u svijetlu dominacije tadašnjeg gradonačenika, nakon zaticanja u krađi i ostavio bez posla, to isti frontalno kreće prema tužiocu sa diskriminisanjem, besprizornim zlostavljanjem i degradiranjem”, pojašnjava se u tužbi.

Ističe se i da Đukanović, koji je radio kao vatrogasac od januara 2006,  nikada nije imao nijedan propust u radu, niti je ikada bilo ko od starješina ima primjedbe na njegov rad, disciplinu, posvećenost i predanost poslu ili urednost u ispunjavanju dužnosti, te da nikada u njegovoj karijeri nije zabilježen nijedan dan kašnjenja, niti odsustva usljed bolovanja ili bilo kojeg drugog razloga.

U odgovoru na tužbu se ističe da je nevjerovatno da Đukanović traži zaštitu od suda, zbog drugačijeg unutarstranačkog mišljenja, “kao da je u radnom odnosu u organima neke političke partije, a ne u organima državne uprave.”
Dodaje se da je Zakonom o državnim službenicima i namještenicima propisano kao teži disciplinski prekršaj ukoliko neko izražava svoja politička uvjerenja u vršenju poslova na radnom mjestu. “Dakle to znači da nije moguće iz bilo kakvih političkih ubjeđenja vršiti bilo kakav mobing”, navodi se, između ostalog, u odgovoru na tužbu.

Čađenović bez komentara, prijava i za sumnju u korupciju

Đukanović je podnio i krivičnu prijavu protiv Čađenovića, u aprilu prošle godine, zbog osnova sumnje za postojanje krivičnog djela sa obilježjima korupcije. “Prilikom redovne aktivnosti godišnjeg ocjenjivanja službenika i namještenika, učinjeno je niz nezakonitih radnji na štetu tužioca, koje su u konačnom rezultirale i podnošenjem krivične prijave od strane ovog tužioca nadležnom tužilaštvu… ono što je kod tužioca izazvalo još veću neprijatnost jeste saznanje da je neko falsifikovao njegov potpis pa je predstavljeno da je on navodno još 19. 01. 2016. godine bio saglasan s ocjenom i sadržinom formulara”, navodi se u tužbi. Đukanović je tužbu podnio i Upravnom sudu tražeći da ga vrate na posao i ponište nezakoniti otkaz o radu. Čađenović nije želio da komentariše postupke koje je protiv njega pokrenuo Đukanović.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com