Početna » NOVOSTI » Društvo » Crnogorci rade više od Evropljana, a evo u kojoj se zemlji Balkana najviše radi

Crnogorci rade više od Evropljana, a evo u kojoj se zemlji Balkana najviše radi

Iako region Balkana prednjači u nezaposlenosti, oni koji imaju posao rade u prosjeku više od svojih kolega u drugim evropskim zemljama.Među prvih deset na listi zemalja čiji stanovnici najviše rade u Evropi nalaze se tri države regiona, piše Al Džazira Balkan.

Dugo radno vrijeme samo je jedna od pojava koju trpe radnici u regionu kako bi zaradili za preživljavanje.

Pored niskih primanja, regionalne inspekcije o poštovanju prava radnika bilježe više od 70 sati sedmično, bez slobodnih dana i plaćenog prekovremenog rada u određenim djelatnostima.

Ukoliko bi radnici odbili raditi u uslovima koji im ne odgovaraju, prijeti im gubitak posla. Na primjer, prema Zakonu o radu Srbije, zaposlenom se može otkazati ugovor o radu ako za to postoji opravdani razlog, tj. kada radnik povrijedi radnu disciplinu, neopravdano odbije da obavlja poslove i izvršava naloge poslodavca, odnosno “ako je njegovo ponašanje takvo” da ne može da nastavi rad kod poslodavca.

Iako region Balkana prednjači u nezaposlenosti, oni koji imaju posao rade u prosjeku više od svojih kolega u drugim evropskim zemljama.

Među prvih deset na listi zemalja čiji stanovnici najviše rade u Evropi nalaze se tri države regiona. Prema podacima koje je Al Džaziri dostavio Republički zavod za statistiku Srbije, ta zemlja sa 43 radna sata sedmično zauzima četvrto mjesto u Evropi, nakon Turske, Islanda i Grčke.

Makedonija i BiH, prema podacima Eurostata i Agencije za statistiku BiH, zauzimaju 8. i 9. mjesto sa 42,8 odnosno 42,5 radna sata sedmično.

Crna Gora zauzima 11. mjesto sa 42,4 radna sata, dok se Hrvatska nalazi na 22. poziciji u Evropi sa 41 radnim satom sedmično.

Prema metodologiji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), najviše sati godišnje rade stanovnici Meksika (2.246). Na drugom mjestu je Kostarika, gdje se u prosjeku radi 2.230 sati, a na trećem Južna Koreja, sa 2.113 sati rada.

Ovaj broj je definisan kao ukupan broj sati godišnje, podijeljen sa prosječnim brojem zaposlenih osoba u toku godine

Check Also

Kako rad od kuće utiče na naše psihičko zdravlje?

Mnogi smatraju da je rad od kuće odlična stvar, jer ste kod kuće produktivniji, smireniji ...

CRNA GORA PREKO NOĆI IZGUBILA MILION TURISTA!

Zavod za statistiku Crne Gore – Monstat više neće obrađivati, a samim tim ni objavljivati ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *