Taksa za radio konačno ne važi - Volim Podgoricu

Taksa za radio konačno ne važi

Naknada za korišćenje radio prijemnika od dva eura, koju su vlasnici plaćali prilikom registracije vozila, više se ne smije naplaćivati jer je Službeni list u petak 3. marta objavio odluku Ustavnog suda kojom je ta naknada poništena.

Ustavni sud je tu odluku donio 29. decembra prošle godine, ali je naknada i dalje naplaćivana jer odluka nije bila objavljena u Službenom listu.

Ustavnom sudu je trebalo 11 mjeseci da razmatra da li je ustavan član Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima koji je određivao ovu naknadu, a zatim su prošla još 64 dana dok ta odluka nije objavljena u Službenom listu.

Na osnovu ove takse godišnje je Agencije za elektronske medije prihodovala oko 400 hiljada eura od čega je zadržava pet odsto, a ostalo je dijeljeno kao podrška komercijalnim radio-stanicama. Za period od kada je odluka Ustavnog suda o ukidanju naknade donijeta do njenog objavljivanja u Službenom listu, od vlasnika vozila je naplaćeno oko 60 hiljada eura.

Iz Ustavnog suda je ranije saopšteno da objavljivanje odluke kasni jer je ona na redakturi, kao i da su opterećini poslom jer mjesečno imaju i do 300 predmeta.

U obrazloženju odluke Ustavni sud se poziva za evropsku praksu i norme Ustava o ljudskim pravima, odnosno korišćenju lične imovine.

“Ustavni sud je utvrdio da je zakonodavac, uslovljavanjem registracije vozila obavezom plaćanja naknade za korišćenje radijskih prijemnika u iznosu od dva eura i pružanja dokaza o izvršenoj uplati, svim vlasnicima vozila u Crnoj Gori koji imaju ugrađen radijski prijemnik u vozilu, ograničio svojinsko pravo – korišćenje vozila”, navedeno je u obrazloženju odluke Ustavnog suda.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti podnijela je grupa poslanika SNP-a u januaru 2016. godine.

Institut za vladavinu prava juče je saopštio da je zabrinjavajuće što Ustavni sud nije naložio povraćaj novca građanima, kada je odlučio da je  taksa neustavna, iako je Zakonom o Ustavnom sudu ovlašćen da to učini.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com