UŽIVO 8. mart se danas VRATIO SEBI: “Ne mrdamo odavde dok ne dobijemo što nam pripada!” (VIDEO) - Volim Podgoricu

UŽIVO 8. mart se danas VRATIO SEBI: “Ne mrdamo odavde dok ne dobijemo što nam pripada!” (VIDEO)

Protestom žena, majki, i boribi za svoja prava ispred Skupštine Crne Gore 8. mart se vratio svom izvornom značenju! Ovaj praznik izvorno je i nastao upravo iz borbe žena – tekstilnih radnica u Njujorku koje su na današnji dan 1857, protestovale zbog niskih plata i loših uslova rada. Žene u Crnoj Gori, 160 godina kasnije, 8. mart obilježavaju protestima i borbom za svoja prava.

Ispred Skuptine je oko dvije do tri hiljade ljudi, a majkama su se pridružili i građani i predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija koje podržavaju njihovu borbu.

Žene majke ispred Skupštine Crne Gore traže da se ukinu izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su njihove doživotne naknade smanjene za 22 i 25 odsto. Naknade su sa 336 eura smanjene na 264, kao i sa 192 na 144 eura.

Na Facebook stranici Volim Podgoricu možete uživo pratiti dešavanja ispred Skupštine, kliknite OVDJE

Demonstranti skandiraju “Ostavke” i “Lopovi”, a majke poručuju da Vladu ne priznaju.

Vesna Bulatović, majka četvoro djece kaže da ne odustaju od spavanja ispred parlamenta.

-Jer veće nevrijeme od ove Vlade nas ne može zadesiti!, rekla je ona.

Majka sa Cetinja Sandra Đonović odbacila je navode premijera Duška Markovića koji je rekao da dolazak majki autobusima u Podgoricu plaća Demokratski front.

-Nije nama niko punio gorivo. Jutros sam usula posljednjih pet eura goriva i dovela žene koje nijesu imale način da dođu. Dali su nam naknade koje iznose onoliko koliko njihova djeca imaju za džeparac. Da bog da svi imali koliko i oni. Ovo je naša Crna Gora za koju smo se svi borili, kazala je ona.

Na podsmješljive komentare dijela javnosti majakama koje su igrale crnogorsko i srpsko koli tokom protesta prošle nedjelje ona kaže:

-Živi smo ljudi… I srpsko i crnogorsko i bošnjačko i dalmatinsko kolo, pa što? Kome to smeta? Zar mislite da sa ove bine treba da slušamo Džastina Bibera i Madonu?, pitala je Đonović.

Đonović je ponovo pozvala sve majke koje imaju naknade, njih oko 22 hiljade, da dođu da im se pridruže.

-Ako je njima dobro kao što je ovima preko puta nas, onda oprostite što vas prozivam. Sjedite doma i stidite se!m  kazala je ona.

Pogledajte atmosferu ispred Skupštine:;


Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com