PODGORICA: 2.000 djece ostalo bez pedijatra! - Volim Podgoricu

PODGORICA: 2.000 djece ostalo bez pedijatra!

Oko 2.000 djece koja žive u Podgorici ostalo je bez izabranog  pedijatra , nakon što je ljekarka Alma Drešević prešla na novi posao, u Ministarstvo zdravlja.

Roditelji su ogorčeni jer joj nije pronađena zamjena, a u toku su ljekarski pregledi za upis u školu.

Dreševićeva, inače supruga poslanika Bošnjačke partije Nedžada Dreševićeva, imenovana je na predlog ministra zdravlja Kenana Hrapovića za direktoricu Direktorata za zdravstvenu zaštitu. Dreševićeva je kao izabrani pedijatar radila u Domu zdravlja na Starom aerodromu.

Prema riječima direktora Doma zdravlja Podgorica Nebojše Kavarića, dio djece koja su ostala bez izabranog  pedijatra  prebaciće kod druge izabrane ljekarke za djecu, čime se problem ne može riješiti u potpunosti. On je pojasnio da je “pedijatara toliko koliko je” i da ih nema na evidenciji nezaposlenih.

Kavarić je kazao da se zapošljavanje pedijatara očekuju redovnim putem, ali da to zavisi od dinamike završavanja specijalizacije iz te oblasti medicine. Naglasio je da je odobreno šest specijalizacija iz pedijatrije, kao i da se priprema raspisivanje dodatnih šest.

Kavarić je za “Vijesti”rekao da će Dom zdravlja pokušati da, na osnovu konkursa, angažuje  pedijatra  iz zemalja iz okruženja – Srbije, Hrvatske ili Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je i da je angažovanje pedijatara iz ostalih opština nemoguće, s obzirom na to da slobodnih nema. Ipak, obećao je da će sva djeca, uprkos problemu, dobiti zdravstvenu zaštitu kod izabranih pedijatara u Podgorici.

U Crnoj Gori o zdravlju djece brine 166 pedijatara. Podaci pokazuju da je kod svakog izabranog  pedijatra  registrovano maksimalno 2000 djece.

“Vijesti” su ranije objavile između 1.890 i 2.700 djece čeka na registraciju kod izabranih pedijatara u podgoričkom Domu zdravlja.

Iz te zdravstvene ustanove tada je saopšteno da imaju 27 izabranih pedijatara kod kojih je registrovano gotovo 50.000 djece i da postoje veliki problemi oko registracije na nivou cijele ustanove.

Iz Doma zdravlja tada je saopšteno da u Podgorici od 70 do 100 djece čeka na registraciju kod ljekara.

Glavnom gradu fale i izabrani doktori za odrasle

Kavarić je juče saopštio da se deficit pedijatara ne bi pojavio da su neke stvari mogle da se isplaniraju na vrijeme.

On je rekao da niko nije mogao da isplanira demografska kretanja u Crnoj Gori. Problem sa registracijom u Podgorici postoji i kod izabranih doktora za odrasle, kojih ima 73 na teritoriji cijele opštine. Kako je ranije saopšteno iz Doma zdravlja, u  glavnom  gradu gravitira više od 240.000 ljudi koji imaju pravo na registraciju. Osim izabranih pedijatara, u Crnoj Gori nema dovoljno ni specijalista koji liječe djecu.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com