Anastazija Petrović, jedina žena kik boks reprezentativaka Crne Gore: U ringu si sam sa sobom - Volim Podgoricu

Anastazija Petrović, jedina žena kik boks reprezentativaka Crne Gore: U ringu si sam sa sobom

U 21. vijeku gotovo da više ne postoje podjele na muške i ženske poslove, a posebno ne na sportove. Zato ne  treba da čudi nikoga  da je u svijetu sve više  kik bokserki, mada ne i u Crnoj Gori.


Ljudi treba da rade ono što vole i da se bore da postanu ono što žele da budu u životu, stav je višestruke šampionke države, trostruke pobjednice balakanskog Kupa i nosioca nekoliko evropskih odličija u džiu džici, Anastazije Petrović iz Kotora. Ona se posljednjih nekoliko godina uspješno bavi kik boksom, pomalo marginalizovanim sportom kod nas.

– U kik boksu sam takođe višestruka prvakinja države, vicešamponka Balkana. Dugo nismo imali zvanično prvenstvo Balkana. Na balkanskom Kupu prošle godine sam bila prva i proglašena sam za najboljeg borca u lou kik disciplini, a osvajač sam i drugog mjesta sa svjetskog Kupa iz Mađarske – kazala je Anastazija i dodala da joj je titula sa balkanskog kupa najdraža, jer joj je izmicala dvije godine.

Ova vrijedna i sportu predana Kotoranka po profesiji je frizerka i kaže da svoj posao nije zapostavila zarad sportske karijere. Bori se u disciplini lou kik do 56 kg i jedina je žena u crnogorskoj kik boks reprezentaciji.  Trenira u kik boks klubu Bar i praktično živi na relaciji Kotor-Bar.

  – Pošto sam poslom vezana za Kotor, treniram i ovdje po kotorskim teretanama. Nije mi bitno gdje treniram, bitno je samo da svaki dan odradim trening. Kad nešto voliš, nije teško, sve se može uskladiti, Meni je trener ujedno i momak. On je Baranin i takođe je reprezentativac države u kik boksu, a takmičimo se za isti klub – priča nam Anastazija.

U Kotoru ne postoji kik boks klub, zbog čega je Anastazija primorana da putuje u Bar. Promjenila je dva kluba prije barskog, ali uvjek je putovala. Posljednje dvije godine je u kik boks klubu Bar. Počela je u džiu džicu klubu Soko u Kotoru, u okruženju koje joj je bilo kao porodica, i od kojih i danas ima veliku podršku.

Džiu džica se, kaže, “zasitila”. Osvajala je državna, balkanska i evropska odličija, pa se žar za tom borbom počeo gasiti. Kik boks joj je donio nešto novo. Veći kontakt sa protivnikom, više dinamike, grubilji je sport, pa je i veći izazov. Boksovala je oko 30 mečeva, ubilježila 15 pobjeda od čega su 3 nok autom.

– Džiu džicu sam trenirala 12 godina, a posljednje 4 sam u kik boksu. Porasli su mi apetiti, zbog čega sam prešla na kik boks, a pokazalo se da i tu može da se napravi uspjeh, iako je kik boks mnogo teži, pošto je mnogo grublji sport, pogotovo lou kik, koji je težak i za muškarce, a ne za žene  – kazala je Anastazija.

U svijet kik boksa Anastazija je, nakon 12 godina džiu džice, ušla kao izgrađeni borac, sa velikim iskustvom u borbama i sa izgrađenim karakterom borca. Za nju ring je magični četvorougao u kojem nema odustajanja i nema predaje.

– Mnogo je bitno ko je i u uglu, odnosno ko je trener koji vodi meč, ali u ringu si sam sa sobom. Tako da sam ja kao borac već imala izgrađen karakter kad sam prešla na kik boks. Ali ono što se dešava u ringu, to ne može da se opiše riječima, to je za mene magija – naglasila je.

U početku joj je najteže bilo da u borbi bude skoncentrisana na protivnicu i na uputstva koja joj trener govori iz ugla. Vremenom je i to naučila, jer trener vidi više detalja, pa je veoma važno čuti šta on govori.

Finansije su, kao i svim sportskim kolektivima u Crnoj Gori, veliki problem. Odlaske na takmičenja finansiraju sami borci, ali reprezentativne nastupe, otkako je na čelo kik boks reprezentacije došao Ivan Strugar, pokriva savez. Ali da bi borci ostali u formi, važno je da budu prisutni na što više takmičenja u što više borbi.

Anastaziju u narednom periodu očekuje reprezentativni nastup na Evropskom kupu u Minhenu, 17. marta. Ipak, glavni  cilj ove godine joj je medalja na svjetskom prvenstvu u Brazilu.

(Radio Jadran)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com