NIJE SAMO BOJLER “UBICA”: Ovi aparati u kupatilu mogu da UBIJU, pazite kako ih koristite! - Volim Podgoricu

NIJE SAMO BOJLER “UBICA”: Ovi aparati u kupatilu mogu da UBIJU, pazite kako ih koristite!

Strujni udar može da se dogodi i preko česme, a zabilježeni su i slučajevi u kojima je fen za kosu došao u dodir sa vodom.

TRAGEDIJA: Jovanu Joćić (27) ubila struja pod tušem, djevojčica (4) ostala siroče

TUŽNA ISPOVIJEST OCA MATURANTA NIKOLE (18): Usvojio sam ga i odgajio, a ubila ga struja iz bojlera!

Može li struja da vas UBIJE ako niste isključili bojler dok se TUŠIRATE

Kupatilo je najopasniji dio kuće zbog toga što su voda i struja na jednom mjestu. Uređaji poput grijalica, bojlera, fena za kosu, pa čak i mobilnog telefona su aparati koji mogu da izazovu smrt u kupatilu.

Kada se kupatilo zagrijeva ljudi moraju da vode računa da u kupatilu u blizini grejnih tijela ne ostavljaju peškire, toalet papir, prljav veš, bademantile, ili bilo šta što može da se upali.

Strujni udari se najčešće dešavaju preko bojlera. Strujni udar može da se dogodi i preko česme, a zabilježeni su i slučajevi u kojima je fen za kosu došao u dodir sa vodom.

Tako je 2015. godine jedan trogodišnjak u Hrvatskoj izgubio život pošto je fen za kosu upao u kadu u kojoj su ga roditelji kupali.

Svijet je prije dvije godine šokirala smrt mlade Ruskinje koja je umrla kada joj je telefon koji je bilo na punjaču upao u vodu i izazvao strujni udar.

Struja u kombinaciji sa vodom može da dovede do trenutne smrti zbog zastoja rada srca ili oštećenja na mozgu.

Prema riječima stručnjaka, bojler eksplodira usled neispravnosti. Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, budući da ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

Ukoliko je bojler potpuno ispravan – nema ogoljenih žica koje vire, ne curi voda koja je u dodiru sa nekom od njih i slično,  i ako je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbjedno ostaviti bojler uključen, ali to uglavnom nije slučaj u našim domaćinstvima.

 

Do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje.

Mnogi ne znaju je koliko je opasna vodena para. Naime, ako uređajima ne rade vodootporne zaštite elektricitet može da se prenese i preko vlage. To znači da redovno treba da vjetrite kupatilo, inače rizikujete strujni udar preko bilo kog aparata koji je neispravan,

 

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com