Zbog zloupotreba u kampanji: DF pred sudom 24. marta - Volim Podgoricu

Zbog zloupotreba u kampanji: DF pred sudom 24. marta

Suđenje Demokratskom frontu po prijavi Agencije za sprečavanje korupcije zbog sumnje daje taj politički savez navodno počinio niz finansijskih malverzacija u izbornoj kampanji počeće 24. marta u područnom organu za prekršaje, piše Pobjeda.

Tom političkom savezu blokirana je isplata budžetskih sredstava po osnovu osvojenih mandata u Skupštini Crne Gore, u iznosu od skoro 350.000 eura, sve do okončanja postupka.

Funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović navodi da su morali da urgiraju kako bi Sud za prekršaje zakazao ročište.

Milutin Đukanović

“Isplata tih sredstava je i dalje, nažalost, blokirana. Procesi koji su pokrenuti pred pravosudnim organima još nijesu započeli. Tek na našu urgenciju je Sud za prekršaje zakazao ročište 24. marta. Upravni sud, na našu tužbu protiv odluke, već više mjeseci ne reaguje. Tužilaštvo ne reaguje na naše krivične prijave protiv direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića. Ni Sud za prekršaje ne bi reagovao da mi nijesmo urgirali. Ovo je prvi slučaj u istoriji da tuženi urgira da što prije počne proces”, rekao je Đukanović za Pobjedu.

Na pitanje kada očekuje da bi slučaj u vezi blokade isplate budžetskih sredstava mogao da se razriješi, poslanik Fronta kaže da nijesu optimistični.

“Pošto se radi o kriminalnoj bandi, sa kojom upravlja DPS, kako sa sudovima tako i sa Agencijom i Tužilaštvom, ništa ne očekujemo. Jednog dana će ti koji predstavljaju državne organe i pravosudni sistem morati da idu u zatvor zbog stvari koje rade. Zbog verbalnog delikta nas saslušava Tužilaštvo u roku od 24 sata, a na našu krivičnu prijavu protiv Sretena Radonjića, koji je ukrao naše pare, još nema inicijative. Upravni sud ne reaguje. Prekršajni sud nas zove svake nedjelje na ročište zbog šetnji i okupljanja”, navodi Đukanović.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije kazali su Pobjedi da je privremena obustava budžetskih sredstava Demokratskom frontu još uvijek na snazi, do okončanja prekršajnog postupka protiv tog političkog subjekta pred Sudom za prekršaje u Podgorici.

Agencija objašnjava da je u toku izborne kampanje za parlamentarne izbore u oktobru 2016. godine pokrenula prekršajne postupke protiv Demokratskog fronta, odnosno pet konstituenata tog političkog subjekta, zbog povrede Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja po više osnova.

U skladu sa zakonom, Agencija je u novembru 2016. godine donijela odluku o privremenoj obustavi prenosa budžetskih sredstava Demokratskom frontu, do završetka prekršajnog postupka, odnosno donošenja pravosnažnih odluka u navedenom postupku. Odluka Agencije je, u skladu sa zakonom, dostavljena Ministarstvu finansija podsjećaju iz te institucije.

Demokratski front je na parlamentarnim izborima osvojio 18 mandata. Međutim, Agencija je prilikom donošenja odluke o obustavi sredstava kazala da je evidentirala više nepravilnosti u dokumentaciji najjačeg opozicionog subjekta.

Između ostalog, tada su naveli da je kontrolom utvrđeno kako Ugovor za medijske usluge i internet oglašavanje, potpisan na iznos od 60.000 eura sa firmom Shaviv Strategy and Campaignes iz Izraela, nema adekvatnu propratnu dokumentaciju, pa se ne može precizno utvrditi za koje namjene je potrošen novac.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com