IZBORI U NIKŠIĆU: Nevažeći “porazili” SD - Volim Podgoricu

IZBORI U NIKŠIĆU: Nevažeći “porazili” SD

Demokratska partija socijalista (DPS) je sa 37 odborničkih mjesta  osvojila apsolutnu vlast u Nikšiću na izborima koje je bojkotovala opozicija, dok su Socijaldemokrate osvojile četiri mandata.

Prema podacima Demokratskog fronta DPS je osvojio oko 21.000 glasova, SDP 2.100, dok je nevažećih listića bilo 2.600. Politički direktor  DPS Tarzan Milošević kazao je da je ta stranka osvojila 21.047 glasova, kao i da je  bilo  2.800, odnosno  11 odsto nevažećih listića.

Zbog odluke opozicije da bojkotuje izbore, izlaznost je bila   45 odsto, dok je na parlamentarne izbore u oktobru izašlo 80 odsto Nikšićana.  Nosilac liste DPS-a i gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović kazao je da su rezultati pokazali još veću podršku gasača, navodeći da je 2013. godine, kada je izlasnost bila 69,6 odsto, DPS zajedno sa SDP-om imao 20.367 glasova, dok  sada sa SD-om ima 26.000.

On je istakao da je, i pored  bojkota, opozicija  dala legitimitet izborima  jer je “učestvovala u izbornoj kontroli”.

“Bili bi još zadovoljniji da smo ovakav rezultat ostvarili uz učešće svih ostalih partija, ali kako naš narod kaže – koga nema bez njega se može”, rekao je Grbović.

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović rekao je da DPS nije uspio “da osvoji Nikšić”, navodeći da je opozicioni bojkot uspio.

“Odziv od 45 odsto pokazuje da Nikšićani ne podržavaju ovu vlast”, kazao je Đukanović i poručio da je juče bio veliki dan za opozicione glasače “koji su se suprotstavili kriminalnoj organiziciji”.

Đukanović je najavio da će pozvati sve opozicione partije da se ujedine i pokrenu proteste, upozoravajući da “ovo nije legitimna vlast građana Nikšića”. Đukanović je istakao i da je veliki broj glasača pod pritiskom morao da izađe da glasa.

On je rekao i da predstavnici opozicije u biračkim odoborima  neće potpisati zapisnike,  jer ne priznaju izbore i očekuju raspisivanje novih. Đukanović je rekao da vlasti odgovara da nema konkurenciju i da slijedi primjer Sjeverne Koreje.

Đukanović je rekao da će danas imati neformalan razgovor sa predstavnicima drugih opozicionih partija o organizovanju protesta. On je istakao da je Front spreman da izađe na ulice, ali da čelnici tog političkog saveza očekuju jedinstvenu odluku opozicije.

“Samo ujedinjena opozicija može da sruši vlast, ne samo u Nikšiću, već u Crnoj Gori”, kazao je on.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivana Brajović kazao je da je ta stranka ostvarila tri puta bolji rezultat nego na parlamentarnim izborima.

“Još jednom se pokazalo da je rezultat bojkota nula i da su svi oni koji bojkotuju gubitnici. Možete misliti kakva će moja izjava biti 2021. kada budu naredni izbori”, rekao je Brajović, navodeći da procenat izlaznosti pokazuje veliki uspjeh koalicionih partnera na državnon nivou u uslovima kada je čitava opozicija odlučila da bojkotuje izvore.

Na prethodnim lokalnim izborima, koji su održani u martu 2013, izašlo je 69,6 odsto birača, a pravo glasa tada je imalo je 57.349 građana. Na parlamentarnim izborima u oktobru u gradu pod Trebjesom izlaznost je bila 80 odsto. DPS je nakon izbora 2013. godine u lokalnom parlamentu imao 18 odbornika, SDP četiri, Liberna partija (LP) jedan a  Nova srpska demokratija (Nova) pet. Pokret za promjene (PzP) i Demokratska narodna partija (DNP) imali su po četiri odbornika, Socijalistička narodna partija (SNP) tri i Pozitivna  dva predstavnika.

Simović: Pozavidjeli bi nam i u EU

Koordinator DPS-a za Nikšić Milutin Simović kazao je da su građani koji su juče izašli na birališta  dali glas “za razvoj evroatlantske Crne Gore i kazali ne balkanskim stranputicama”. On je rekao da bi na  izlasnosti od 45 odsto “pozavidjele i veće evropske zemlje”.

“Ovo je još jedna pobjeda DPS-a i svih onih koji su izašli na glasanje, kao i ovjera velike oktobarske pobjede, a novi poraz poraženih snaga u oktobru”, kazao je Simović, dok je predsjednik  Opštinskog odbora DPS Nikšić Radivoje Lala Nikčević rekao da DPS  “u Nikšiću ima čvrste temelje”, navodeći da je bojkot “pokazao svu apsurdnost djelovanja opozicije”.

“Birači koji su glasali pokazali su da je DPS ispunio sva obećanja u prethodnom četvorogodišnjem periodu i dali povjerenje za ono što namjeravaju da urade za naredne četiri godine. Pokazali smo još jednom nadmoć”, rekao je on.

Komunalci skidali plakate, policajac u biračkom odboru

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Srđan Spaić je kazao da    nije bilo prijava o neregularnosti kao i da se glasalo u fer i korektnoj atmosferi, iako su iz opozicije tokom izbornog dana ukazivali na probleme na nekim biračkim mjestima.

Tako je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Luka Simonović” glasanje kasnilo  sat jer je na bilbordu ispred škole bila istaknuta  politička poruka DPS-a. Prema Zakonu o izboru poslanika i odbornika posteri sa  političkim porukama moraju biti udaljeni najmanje 100 metara od biračkih mjesta.

Glasanje na tom biračkom mjestu počelo je nakon intervencije Komunalne policije, koja je uklonila plakate.

Na biračkom mjestu u MZ Dragova Luka je došlo  do prekida glasanja, jer je ispred kancelarije DPS-a u vozilu bio policajac. Tenzije su brzo stišane, a glasanje nastavljeno. U Dragovoj Luci, na jednom od biračkih mjesta,  zamijenjen je predstavnik DPS-a koji je, prema tvrdnji opozicije, bio pripadnik Ministrastva unutrašnjih poslova i koji po zakonu nije imao pravo da bude u biračkom odboru. Spaić je “Vijestima” rekao i da u pojedinim seoskim područjima  nije bilo struje, ali da “postoji opcija vizuelne identifikacije birača”.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com