MANS: Najviše urađeno u oblasti pravosuđa, najmanje u borbi protiv korupcije - Volim Podgoricu

MANS: Najviše urađeno u oblasti pravosuđa, najmanje u borbi protiv korupcije

Do kraja 2016. godine sprovedena je skoro polovina reformi predviđena Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23, trećina je djelimično realizovana, dok svaka šesta planirana mjera nije sprovedena, pokazalo je istraživanje MANS- a o sprovođenju  ovog dokumenta.

Kako ističu, najviše je urađeno u oblasti pravosuđa, a najmanje u oblastima borbe protiv korupcije i saradnje sa nevladinim sektorom.

Ipak, dometi sprovedenih reformi ostaju veoma ograničeni.

“Kada se radi o pravosuđu i borbi protiv korupcije izvještaji međunarodnih organizacija pokazuju da nema većeg napretka u ovim oblastima. Usvojenim izmjenama pravnog okvira nije u potpunosti spriječen politički uticaj na pravosuđe. Prikupljeni podaci ukazuju da je Pravosudni informacioni sistem u funkciji u svim sudovima, ali da se ne koristi uvijek za slučajnu dodjelu predmeta. Takođe, statistički podaci o radu pravosuđa nijesu pouzdani”, kažu iz MANS-a.

Istraživanja nevladinih organizacija ukazuju da je broj neriješenih predmeta veliki, iako imamo dvostruko više sudija od evropskog prosjeka.

“Sudovi su rasterećeni uvođenjem notara i javnih izvršitelja, ali pojedinačne sudije nisu ravnomjerno opterećene. Takođe, nije uspostavljen sistem napredovanja i ocjenjivanja sudija i tužilaca”, pokazalo je istraživanje.

Novim pravnim okvirom, dodaju oni,  unaprijeđeni su uslovi za vođenje disciplinskih postupaka protiv sudija i tužilaca, ali to nije dalo rezultate.

“Nije bilo ni krivičnih postupaka protiv nosilaca pravosudnih funkcija. Broj odobrenih zahtjeva za izuzeće sudija je u porastu, a podaci o zahtjevima za izuzeće tužilaca nisu dostupni javnosti”, ističu oni.

Istraživanje MANS- a je pokazalo da je unaoprijeđen i zakonski okvir u oblasti borbe protiv korupcije, da su uspostavljene nove i pojačani kapaciteti postojećih institucija kroz dodatno zapošljavanje i obuke.

Međutim, sprovođenje novih propisa ima ograničene rezultate.

“Rad Agencije za sprječavanje korupcije nije dovoljno transparentan, a rezultati su skromni. Broj otkrivenih slučajeva konflikta interesa i nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera je vrlo mali. Kontrola finansiranja izbora je bila površna i selektivna, a mnoge informacije nisu dostupne javnosti. Novi zakonski okvir propisuje bolju zaštitu zviždača, ali u praksi nema većeg napretka”, navode oni.

Sproveden je dio planiranih reformi preglomazne i politizovane javne uprave, ali proces zapošljavanja, napredovanja i nagrađivanja službenika nije unaprijeđen, pokazalo je ovo istraživanje.

Takođe, postoje ozbiljni problemi sa pristupom informacijama u posjedu organa vlasti.

“Nema sudskih postupaka, ni presuda zbog korupcije u posebno osjetljivim oblastima, privatizaciji, javnim nabavkama, obrazovanju i zdravstvu. Zakonom nije obezbijeđena prevencija korupcije u javnim nabavkama, broj inspektora je mali pa su i kontrole vrlo rijetke. Proces privatizacije nije transparentan i sprovodi se na osnovu zastarelog zakonskog okvira.  Država nema podatke o obimu nelegalne gradnje, a sudska praksa stimuliše kršenje zakona”, pokazalo je istraživanje.

Uloga i rezultati Skupštine u borbi protiv korupcije su manji nego ranije.

“Vlada nije spremna da uključi civilno društvo u rad tijela značajnih za borbu protiv korupcije”, ističu iz MANS- a.

Takođe, nema većeg napretka ni u oblasti saradnje Vlade sa NVO, jer se kasni sa usvajanjem ključnih zakona.

Istraživanje je pokazalo da  postoje ozbiljni problemi u radu Vladinog Savjeta za saradnju sa NVO.

Iako je formirano novo Specijalno tužilaštvo zaduženo za borbu protiv korupcije, nije bilo utvrđivanja odgovornosti tužilaca za prethodne propuste u radu.

“ Većina pravosnažnih presuda donijetih prošle godine je oslobađajuća, a posebno je zabrinjavajuća izuzetno blaga kaznena politika. Izuzetno veliki broj slučajeva je odbijen zbog zastare”, kažu iz MANS-a.

Primjenom novog zakonskog instituta, sporazuma o priznanju krivice, osuđeni za korupciju su dobili kazne ispod zakonskog minimuma.

“Nema pomaka kada su u pitanju finansijske istrage, a u prethodne dvije godine oduzeta je imovina simbolične vrijednosti. Novim zakonom se predviđaju uslovi za oduzimanje imovine koji su povoljniji za okrivljene”, dodali su oni.

Praćenje sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23 koje sprovodi MANS podržano je od strane Evropske Unije i Britanske ambasade u Podgorici.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com