Početna » NOVOSTI » Društvo » Boginjama i šugom zaraženo 248 osoba
Foto ilustracija

Boginjama i šugom zaraženo 248 osoba

Institut za javno zdravlje saopštio je u mjesečnom izvještaju da je od ovih bolesti ukupno oboljelo 17.357 osoba, od kojih 190 od boginja i 58 od šuge (skabijesa), a 16.784 od respiratornih infekcija, piše Dan.

Ističu i da su im prijavljene ukupno 424 osobe oboljele od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju. Prema njihovim podacima, tokom ovog perioda od virusa gripa oboljela su 143 građanina.

U februaru je registrovan najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija (16.784), varičele (boginja) 190, nediferenciranog i diferenciranog oblika gripa 143,  upale disajnih puteva (streptokoknog tonzilofaringitisa) 54, upale tankog i debelog crijeva (enterokolitisa uzrokovanog Rota virusom) 26 i stomačnog virusa 24. Ne uzimajući u obzir akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, navedenih pet oboljenja čine 83,3 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u ovom mjesecu, ističu u izvještaju.

Iz Instituta objašnjavaju da je incidencija obolijevanja zasnovana na indivicualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec 68,4/100.000 stanovnika, što je za 33,5 odsto manja vrijednost od incidenciJe iz prethodnog mjeseca i za 43,2 procenta manje u odnosu na stope iz februara prethodne godine.

Uzimajući u obzir i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, stopa incidencije za ovaj mjesec iznosi 2798,4/100.000 stanovnika.

U ovom mjesecu nije bilo smrtnih slučajeva od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju. Zdravstvene ustanove iz 21 opštine prijavile su obolijevanje od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju (nije bilo prispjelih prijava obolijevanja oc zaraznih bolesti iz opština Gusinje i Šavnik), kažu iz Instituta.

(Dan)

Check Also

Od malih boginja oboljelo je 75 osoba

Od kraja januara, kada je zabilježen prvi slučaj malih boginja u Crnoj Gori, oboljelo je ...

Sedmoro na liječenju od morbila, ukupno 49 oboljelih

U Crnoj Gori se trenutno na bolničkom liječenju od morbila nalazi sedam pacijenata, a od početka ...

1 komentar

  1. montenegrina

    Pa probajte robu u deltu il druge butike…
    i sugu cete fasovati…
    pitate li se ko je to prije vas sve probao

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *