Turska opet prijeti: Poslaćemo izbjeglice, ne igrajte se - Volim Podgoricu

Turska opet prijeti: Poslaćemo izbjeglice, ne igrajte se

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu upozorio je da bi Turska mogla da pušta više od 15.000 izbjeglica mjesečno ka Evropi.

“Ako želite možemo da otvorimo put za 15.000 izbjeglica koje vam ne šaljemo svakog mjeseca i da vam oduzmemo dah”, rekao je Sojlu, prenela je provladina agencija Anadolija.

“Morate da imate na umu da ne možete da se upuštate u igre u regionu bez uzimanja Turske u obzir”, rekao je on.

Sojlu je kritikovao zabranu mitinga podrške turskom referendumu za proširenje predsjedniških ovlašćenja koje su uvedene u više evropskih zemalja, posebno Njemačkoj i Holandiji.

On se pitao da li će ustav da se promijeni u Njemačkoj ili u Holandiji, i poručio da su to unutrašnja pitanja Turske u koje ne treba da se miješaju.

Ministar je optužio Holandiju i Njemačku da su umješane u demonstracije protiv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u junu 2013, prokurdske proteste u oktobru 2014. i pokušaj puča 15. jula 2016 godine.

“Pokušavaju da završe posao koji nijesu završili”, rekao je on.

Turska i EU prolaze kroz najveću diplomatsku krizu u posljednjih nekoliko godina poslije odbijanja nekoliko evropskih zemalja da dozvole turskim zvaničnicima učešće na mitinzima turske dijaspore u podršku Erdoganu pred referendum 16. aprila.

Erdogan je zbog nedavnih tenzija s nekoliko zemalja članica EU juče zaprijetio suspendovanjem sporazuma sa Evropskom unijom o migrantima iz marta 2016. godine, kojim je drastično smanjen njihov priliv u Evropu.

(B92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com