Početna » LJUDI » BOŽJE ČUDO: Savićima je sve IZGORJELO, ikone ostale NETAKNUTE (FOTO)

BOŽJE ČUDO: Savićima je sve IZGORJELO, ikone ostale NETAKNUTE (FOTO)

U požaru je stan uništen, a na garavom zidu netaknute su visile ikone Jovana Krstitelja, Isusa Hrista, Majke Božje, Svetog Save i Uspenja Presvete Bogorodice

Izgorjele grede i rogovi, popadao plafon, spaljen namještaj i sve pokućstvo, svuda garež i pepeo, zgarište… Samo ikone na zidu – netaknute! Kao da stan nije ni goreo, kao da požara nije ni bilo!
– Kad smo se posle požara vratili u stan, a sve se još dimilo, žar na sve strane, bez riječi smo ostali pred prizorom u dnevnoj sobi. Svuda okolo sve crno, sve izgorelo, samo ikone na garavom zidu nedirnute! Stali smo pred tom slikom i suze su same krenule. Zagrlili smo se, plakali i krstili se pred ikonama i jedno smo znali – nije nas Bog ostavio, ima nade za nas, obnovićemo mi naš stan i ponovo u njemu živjeti – pričao je juče pred ikonama Dušan Savić (59) iz Srebrenice.

Relikvije netaknute na zgarištu... Dostana i Dušan SavićRelikvije netaknute na zgarištu… Dostana i Dušan Savić

On, njegova supruga Dostana (53) i ćerka Jelena (19) prije tri dana su ostali bez ičega. Izgorio je nameštaj, pokućstvo, dokumenta… Spasli su samo ono odjeće što je bilo na njima.
– Taj trenutak, povratak u stan, i tu sliku, prizor ikona na zidu, netaknutih u svom onom garežu i pepelu, pamtiću dok sam živa, i tu radost koju smo doživjeli kad smo vidjeli da je ikona naše krsne slave Svetog Jovana Krstitelja ostala čitava, da su ikone Isusa Hrista, Majke Božje, Svetog Save, Uspenja Presvete Bogorodice takođe čitave – kaže Dušanova supruga Dostana.

Vrelina je uništila i istopila podove, padao je malter s plafona…
– Kako su ikone ostale, prosto je neobjašnjivo, mogu samo da kažem da je ovo Božje davanje, drugog objašnjenja nemam – veli Dušan.

Savićima je u Srebrenici izgorio stan koji su kupili i u koji su se uselili nakon što su napustili svoj stan u Lukavcu kod Tuzle. Imali su i kuću na planini Ozren. U Srebrenicu su stigli sa dvije torbe i dvoje djece u rukama…
– Ima tu neke simbolike, nade, vjere… Ikone su nekim Božjim promislom ostale sačuvane, čitave, netaknute, i one nam sada daju snagu i nadu da ćemo opet uspjeti. Treći put u životu krećemo iznova i nema druge nego da se borimo – naglašava Dušan.

Odmah posle požara Saviće je posjetio gradonačelnik Srebrenice Mladen Grujičić i obećao pomoć u obnovi.
– Sanjam povratak u stan, daće bog, pomoći će dobri ljudi, a i mi koliko možemo, a ikone ću staviti na ovaj isti zid, da nas podsjećaju i na ovaj težak trenutak, ali i na radost koju smo doživjeli kad smo ih vidjeli netaknute – zaključuje Savić.

Vatrena stihija u Beogradu
I RAJKOVIĆI SAČUVALI SVECE

Stan u Beogradu u kome je živeo Dejan Rajković sa suprugom i troje djece vatrena stihija je progutala za samo nekoliko minuta, ali su čudom ikone ostale netaknute.

Taj dan su bili u crkvi, kad su se vratili, on je otišao da drži časove matematike i fizike, a supruga je u stanu koji su iznajmljivali ostala s dječicom od tri, šest i osam godina. Kalorifer je iznenada počeo da gori, žena je uspjela da izvuče djecu napolje… Sve je izgorelo osim ikona.

(Zoran Šaponjić/kurir.rs) 

Check Also

Na primorju se zapalio kamion (VIDEO)

Danas u mjestu Kostanjica u Bokokotorskom zalivu u popodnevnim časovima zapalio se kamion albanskih tablica. ...

PODGORICA: Buknuo VELIKI POŽAR, ekipe na terenu!

U Podgorici je nešto poslije 19 sati buknuo veliki požar ka naselju Zagorič. Veliki dim ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *