Katnić ne objavljuje godišnji izvještaj i time krši zakon - Volim Podgoricu

Katnić ne objavljuje godišnji izvještaj i time krši zakon

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić još nije objavio svoj Godišnji izvještaj o radu na internet stranici SDT-a, čime ne poštuje zakon, saopštio je predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečič, ocjenjujući da je to neprihvatljivo.

Bečić je, u otvorenom pismu vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, naveo da nepoštovanje zakona od pojedinaca koji obavljaju izuzetno značajne državne funkcije nosi posebnu opasnost za svako demokratsko društvo.

„Neprihvatljivo je što Katnić već punih mjesec dana ignoriše Zakonom propisanu obavezu da Godišnji izvještaj o radu Specijalnog državnog tužilaštva za 2016. godinu učini dostupnim javnosti, njegovim objavljivanjem na sajtu SDT-a“, kazao je Bečić.

On je podsjetio da je zakonska obaveza dostave tog izvještaja Vrhovnom državnom tužiocu i Tužilačkom savjetu i njegovog objavljivanja na sajtu SDt-a istekla je 10. februara.

„Demokrate, a vjerujem i ukupna demokratska javnost, veoma su zainteresovane da u tom izvještaju pročitaju kojom to argumentacijom Specijalno državno tužilaštvo i Katnić pravdaju činjenice da su, i pored proteka više godina, i dalje u fazi izviđaja predmeti kao što su državne garancije za KAP, Željezaru i Melgoniju – Primorku Bar, Bazar, Carine i Delta, afera prodaje kampa na Zlatici, afere Limenka, Listing (pahuljica), Telekom, Domen „.me“, „Verige“, i dr“, dodao je on.

Prema riječima Bečića, u većini tih afera, radnje koje bude sumnju da predstavljaju krivična djela koja su nanijela štetu javnom interesu od više desetina i stotina miliona EUR izvršene su prije više od pola decenije.

„Približno toliko traje i izviđaj nadležnog državnog tužilaštva u tim predmetima koji nikako da se okonča podizanjem optužnice ili eventualnim odustankom od krivičnog gonjenja. Na naša brojna pitanja o sudbini ovih predmeta, ponavlja se isti odgovor: izviđaj je u toku. I tako već godinama“, kazao je on.

Bečić je naveo da je Katniću „očigledno institut priznanja krivice omilio“.

„Mislim da su se stekli uslovi da i sam prizna krivicu zbog nepoštovanja zakona i neprihvatljivo dugog trajanja izviđaja i istraga u tako važnim predmetima, koji godinama sa razlogom zaokupljaju pažnju demokratske javnosti, koja očekuje da ruka pravde stigne odgovorne“, poručio je Bečić.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com