PODGORICA: Šta će biti sa arheološkim nalazištem kod Stadiona kada se izgradi trg - Volim Podgoricu

PODGORICA: Šta će biti sa arheološkim nalazištem kod Stadiona kada se izgradi trg

Dio trase kaldrmisanog puta, otkrivenog tokom istraživanja kod Gradskog stadiona biće sastavni dio budućeg Trga Republike Argentine.

Nakon što je Uprava za zaštitu kulturnih dobara, po otkriću kaldrme, zbog njenog značaja uputila Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice mišljenje da bi ova trasa trebala da bude uključena u plan novog trga, nadležni Agencije su se obratili projektantu, preduzeću „Arhient”.

“Projektant je saglasan da se dio trase kaldrmisanog puta koji je u dobrom stanju zadrži, odnosno da se upodobi projektno rješenje tako da se obezbijedi prezentacija otkrivene kaldrme”, saopšteno je iz Agencije za izgradnju.

S obzirom na to da preporuke Uprave za zaštitu kulturnih dobara nisu obavezujuće, te da se ne radi o kulturnom dobru, kao i da nisu izdati konzervatorski uslovi, iz Agencije poručuju da ne postoji obaveza da se cjelokupna otkrivena površina konzervira.

Nakon saglasnosti da dio puta, sa početka XX vijeka, postane sastavni dio trga, projektant će dati predlog rješenja i isto će biti realizovano, a iz Agencije pojašnjavaju da novoprojektovano rješenje neće dostavljati na saglasnost Upravi za zaštitu kulturnih dobara.

Neplanirane izmjene u projektu, prema procjenama, ne bi trebalo da iziskuju veće troškove.

“Cijenimo da navedene aktivnosti neće umnogome uticati na cijenu radova, jer će se umjesto pozicije popločavanja izvesti prezentacija kaldrme”, tvrde iz Agencije za izgradnju.

Radovi na izgradnji trga koji su počeli u novembru prošle godine, međutim, obustavljeni su zbog arheoloških iskopavanja na tri mjeseca.

Radove sprovodi kompanija „Erlang”, a prema ugovoru radovi treba da budu okončani u rolcu od 70 dana. Iz Agencije očekuju da će rok za okončanje radova biti ispoštovan.

Agencija je preduzela aktivnosti da pristup Gradskom stadionu bude adekvatno obezbijeđen za vrijeme odigravanja utakmice između Crne Gore i Poljske krajem ovog mjeseca.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com