Početna » NOVOSTI » DF: Katnić ispunio uslov za razrješenje sa funkcije

DF: Katnić ispunio uslov za razrješenje sa funkcije

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, trebalo bi da bude razriješen sa te funkcije, zbog kršenja svojih zakonskih obaveza i postupajući suprotno svojim ovlašćenjima, ocijenio je funkcioner DF-a, Nikola Jovanović.

Jovanović kao jedan od razloga za smjenu Katnića navodi nedostavljanje godišnjeg izvještaja o radu, ocjenjujući da je riječ o “izvršenju težeg disciplinskog prekršaja za koji mu najblaže sljeduje razrješenje sa funkcije rukovodioca Specijanog tužilašta”.

“Zakonom o državnom tužilaštvu propisano je da je GST dužan da izvještaj o radu Specijalnog državnog tužilaštva dostavi najkasnije do 10. februara, kao i to da se isti objavi na intenet stranici Tužilaštva, što on ovog puta nije uradio, čime je prekršio zakon i nedostavljanjem izvještaja onemogućio vršenje nadzora u Državnom Tužilaštvu”, kaže Jovanović.

On navodi da je glavni specijalni tužilac dužan i da, pored tog izvještaja, na zahtjev VDT ili Tužilačkog savjeta, dostavi posebne periodične izvještaje, u roku koji mu se odredi.

“Evidentno je da VDT u postupku zvanom ‘Državni udar’ još uvijek nije preduzeo sve zakonske mehanizme i uzeo u postupanje ovaj predmet, iako to može da uradi, ali da je sa druge strane, izdao obavezno uputsvo da se u postupku davanja odobrenja za krivično gonjenje i određivanje pritvora Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, ne treba određivati pritvor, zbog neispunjenja više zakonskih uslova. VDT se direktno umiješao, jer je očigledno bio svjestan da je Milivoje Katnič podnio predlog suprotno svojim ovlašćenjima, i da ukoliko bi došlo do nezakonitog pritvaranja Mandića i Kneževića, odgovornost bi bila i na Stankoviću, jer je on odgovoran za vršenje poslova Državnog tužilaštva kao jedinstvenog organa”, smatra Jovanović.

On je istakao i da u posljednje vrijeme postoji ogromno nezadovoljstvo javnosti kad je riječ o radu Specijalnog državnog tužilaštva uopšte.

“Dio tog nezadovoljstva zasniva se na postupcima koje je ovaj organ sproveo sklapajući sporazume o priznaju krivice u slučajevima Marović, nakon čega se stekao utisak da je pravni sistem Crne Gore izigran i doveden do apsurda. Odgovornost za ovo je direktno na tužilaštvu jer se ovaj organ nagodio za izvršiocima krivičng djele iz oblasti visoke korupcije, i te su nagodbe išle na uštrb pravde i pravičnosti”, kaže on.

Negativnost u pogledu rada Specijalnog tužilaštva, prema njegovom mišljenju, su i najavljene izmjene i dopune Krivičnog zakonika, koje predviđaju sancionisanje onih koji kritikuju rad Tužilaštva i Sudstva, “jer je to prepoznato kao zakonska cenzura i mjera da se ovi organi zaštite od svog nerada”.

“Neko iz tužilaštva, a očito i iz sudstva, želi da onemoguči javni kritilku na njihov rad što otvara vrata raznim tumačenjima i sumnjama u pogledu onoga što se planira u nekim budućim procesima. Umjesto povećanja stepena transparentnosti u radu ovih organa, dobili smo onemogućavanje bilo kakve kritike. Imajuči u vidu da su nezakonitosti i nepravilnosti u radu SDT vršeni u kontinuitetu, jasno je da je potrebno da VDT preduzme sve zakonske mjere jer će u suprotnom i sam učestvovati u prikrivanju i afirmiaciji ovakvog postupanja. Vjerujem da nije slučajno to što je svo vrijeme, a posebno od oktobra 2016. godine, Stanković uzdržan u odnosu na postupanje Katnića, ali shodno zakonu, time njegova odgovornost nije ništa manja i shodno ovlašćenjima on treba da reaguje u pravcu suzbijanja nepravlnosti i nezakonitosti”, rekao je Jovanović.

Ocijenio je i da je očigledno da Katnić svoju dužnost obavlja “nesavjesno i neprofesionalno, suprotno zakonskim ovlašćenjima i neispunjenjem zakonom propisanih obaveza, i da, VDT, ima zakonsku obavezu da preduzme korake u cilju sankcionisanja takvog stanja, jer su se u brojnim nepravilnostima koje se dešavaju u Specijalnom Državnom tužilaštvu, stekli uslovi da se Katnić razriješi sa funkcije”, zaključuje se u saopštenju.

(CdM)

Check Also

Avantura mladog Ulcinjanina: Od Ulcinja do Vijetnama u starom VW kombiju

Po ponudama turističkih agencija, Vijetnam je u regionu postao popularna egzotična destinacija. Stefan Marović, međutim, ...

Podgoričani jeste li znali za ovaj detalj kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom?

Facebook stranica “Vuci gorski” objavila je fotografiju spomenika Svetom Petru Cetinjskom, koji se nalazi kod Univerziteta ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *