Miloš Marović će robijati u svom stanu u Beogradu (VIDEO) - Volim Podgoricu

Miloš Marović će robijati u svom stanu u Beogradu (VIDEO)

I pored međunarodne potjernice za osuđenim Budvaninom Milošem Marovićem i poruke crnogorskog ministra pravde Zorana Pažina da neće dozvoliti zloupotrebe u ovom predmetu, velika je vjerovatnoća da će, sin bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, 11 mjeseci zatvora, umjesto u spuškom zatvoru, izdržavati sa nanogicom u svom domu u Beogradu.

Njegova odbrana upućuje na Ugovor o izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Crne Gore koji predviđa da se drugoj zemlji mogu izručiti samo osuđeni na kaznu od najmanje 2 godine zatvora.

Očekivanja ministra pravde su jedno, a sasvim drugom teži Budvanin Miloš Marović, koji je i pored raspisane potjernice dobio srpsko državljanstvo s jedinom namjerom – da izbjegne izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne zbog malverzacija prilikom preprodaje opštinskog zemljišta u mjestu Prijevor iznad Jaza.

Marovićev advokat ipak ističe, da crnogorsko Ministarstvo pravde zvanično još nije zauzelo stav po pitanju njegovog klijenta, tako da zvanično nije ni odbijen njihov zahtjev da Marović kaznu služi u Srbiji.

“Mi smo unatrag dva mjeseca odmah kada je presuda postala pravosnažna predali zahtjev ministarstvu pravde Crne Gore budući da je on državljanin Republike Srbije, da kaznu po presudi Višeg suda u Podgorici, izdržava u Srbiji. U međuvremenu mi smo od strane ministra dobili jedno obavještenje u kojem je navedeno da će se postupiti po tom zahtjevu isključivo ako se Ministarstvo pravde Srbije obrati Ministarstvu pravde Crne Gore i naravno ništa nakon takvog obavještenja. Mi smo podnijeli zahtjev ministarstvu pravde Srbije za jednu inicijativu kako bi eventualno moj branjenik izdržavao kaznu zatvora u Srbiji”, rekao je Zdravko Begović, adovkat optuženih Marovića.

Dok se ministarstva bave prepiskama, na kraju će, ubijeđen je Begović, ipak presuditi ono što piše u Ugovoru o izručenju sopstvenih državljana. Po njemu, mlađi Marović ne može biti izručen crnogorskim nadležnim organima.

“Izručenje sopstvenih državljana u cilju izvršenja pravosnažno izrečene kazne zatvora ili mjere koja podrazumijeva lišenje slobode dozvoliće se ako su ispunjeni uslovi propisani ovim ugovorom samo za krivična djela iz stava 1 ovog člana i ako izrečena kazna zatvora ili mjera koja podrazumijeva lišenje slobode, odnosno njihov ostatak koji se treba izvršiti, iznosi najmanje dvije godine”, piše u ugovoru o izručenju.

Kako je mlađem Maroviću ostalo još 11 mjeseci, samo se može zaključiti da se dobro narugao crnogorskim nadležnim organima. A da li se i od njegovog oca Svetozara može očekivati isti zahtjev?

“Ja nemam bilo kakvu informaciju o tome, čisto sumnjam osim što su u pitanju spekulacije medijske. U razgovoru sa Svetozarom Marovićem sam skoro svakodnevno i nije bilo pomena o tome da on eventualno traži srbijansko državljastvo”, rekao je Begović.

To što Begović, naziva spekulacijama, podsjetimo na kraju se ipak sve pokazalo kao istina, počev od toga da njegovi klijenti nijesu toliko teško bolesni da ne bi mogli izdržavati kazne na koje su osuđeni. Spekuliše se i da će se Svetozar Marović liječiti sve dok jedna strana amasada ne odluči o njegovoj molbi za dobijanje azila. Za razliku od njih dvojice, Dragan Marović, za kog je javnost spekulisala da je u budvanskim malverzacijama bio žrtva brata i sinovca, bez odgađanja otišao je da izdržava robiju koja mu je dosuđena.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com