Vuksanović o privatizaciji Luke Bar: Tako je to kad u pregovorima nemate nikoga da štiti državni interes - Volim Podgoricu

Vuksanović o privatizaciji Luke Bar: Tako je to kad u pregovorima nemate nikoga da štiti državni interes

Članica Predsjedništva SDP-a Draginja Vuksanović kazala je da je Tenderska komisija, na čijem je čelu Branko Vujović, “izvršilac svih katastrofalnih crnogorskih privatizacija postigla „sjajan“ napredak u pregovorima sa kupcem Luke Bar – povećala mizernu cijenu za mizernih nekoliko eura po akciji, a obećane investicije su smanjene sa 17 na 14 miliona eura.”

“Tako je to kad u pregovorima nemate nikoga da štiti državni interes. Predstavnik države i u ovom, kao i u drugim DPS privatizacijama, ne štiti državu nego kupca. A taj kupac je često neko iz samog vrha vlasti. Kako je u autokratijama država isto što i partija, tj. DPS, logično je da se štiti partijski odnosno pojedinačni interes partijskog kupca, a ne državni.

Ona je kazala da se za Luku Bar, koja je čisti monopol odnosno svugdje u svijetu veoma profitabilna djelatnost, na Vujovićevom tenderu javlja samo jedna firma.

“Nije ni čudo kada tender nije objavljen u međunarodnoj štampi već samo u domaćoj – vjerovatno na nekom od DPS pink medija. Ovo je obrazac dirigovanih privatizacija u kojima su prodavac i kupac ista kesa. Poštovani građani, DPS hoće da se Crna Gora odrekne vlasništva nad Lukom Bar za nekih osam miliona eura. Toliko je koštao motel kamp Zlatica, kojega je Vlada kupila od jednog od svojih tajkuna, pošto mu je prethodno prodala isti objekat sa još dva renomirana hotela za četiri miliona. Sve sami vrhunski dometi DPS privatizacija, odnosno skandal za skandalom. Zamislite logiku, prodajete Luku, a istovremeno kao država gradite autoput vrijedan milijarde eura, čijom izgradnjom će vrijednost Luke značajno porasti. Upravo je u tome suština – prodaj državno u bescijenje čime kupac (najčešće DPS pozajmljeno ime) čim stekne vlasništvo ostvari ogroman profit. To je ono kao Svetozar Marović, probudi se i shvati da je postao milioner. Država će da ulaže milijarde u puteve i željeznicu, a Luku ćemo da poklonimo za vrijednost jednog zapuštenog motela, kako bi poklonoprimac a ne država imala koristi i profit od Luke i državnih investicija. Kažu, neće navodno otpuštati radnike u prve tri godine. Možda misle da radnici treba da žive, a njihova djeca da jedu još samo tri godine. Jasno je – biće otpuštanja jer novog vlasnika ne interesuju radnici, gradjani ove države, već samo profit – naš novac koji će da iznose van zemlje”, kazala je Vuksanović.

One je dodala da nam izvršioci DPS poharnih privatizacija kažu od koje je to njihove privatizacije povećan broj radnika u kompaniji.

“Poslije njihovih privtizacija punjeni su samo biroi rada, socijalni i penzioni fondovi i ulice dje su protestvovali otpušteni radnici. Podatak od 100.000 radnika koji su ostali bez posla zahvaljujući DPS ekonomiji i privatizacijama dovoljno govori. Primjećujemo na javnoj sceni i dušebrižnike koji zagovaraju rasprodaju Luke jer ne valja menadžment. Zagovara se nakaradan koncept da je lakše i bolje nešto prodati nego promijeniti menadžment. To je kao domaćin kome kuća prokišnjava pa mu je lakše da kuću da u bescijenje nego da je opravi. Jedino kockar i zavisnik rezonuju tako, ne i dobar domaćin. Kako je naš državni domaćin DPS, ne čudi kockarski i ovisnički odnos prema imovini”, kazala je ona.

Dodala je da bi dobro bilo da nam odgovore kako su to sve luke u okruženju, sa kojima se mjeri Luka Bar, u državnom vlasništvu, a jedino treba barska Luka da bude tuđa.

“I kako to da sve te luke, kao državne, ostvaruju odlične rezultate a mi ne možemo. Jasno je da je u pitanju obmana – suština je da profit i korist od našeg dobra ne ostane državi već drugima – često pozajmljenim imenima DPS-a.
Zato ih opet pozivamo da zaustave ovaj štetan posao i da se ne igraju sa narodom i državom. Upozoravamo ih da ćemo, čim se oslobodimo njihove pohare, i ovu kao i mnoge druge njihove kumovske i poharne privatizacije ispitati i dje ima osnova poništiti”, zaključila je Draginja Vuksanović.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com