Da li je brokoli zaista SUPER HRANA? - Volim Podgoricu

Da li je brokoli zaista SUPER HRANA?

Brokoli ima mnoga ljekovita svojstva, uključujući zaštitu od srčanih bolesti, doprinosi varenju, bori se rotiv raka i ima antiupalna svojstva. Brokoli dolazi iz porodice kupusa, u koju spadaju karfiol, kelj, prokelj i raštan.
Brokoli ima puno hranljivih materija; jedan „cvijet“ srednje veličine sadrži oko 45 kalorija. U ovoliko malom cvijetu, nalaze se kalijum, vlakna, bjelančevine, vitamin A, kalcijum, gvožđe i puno C vitamina. Pročitajte više o posebnim ljekovitim svojstvima koje nudi brokoli i saznajte zašto ga smatraju super hranom.

Bogat izvor antioksidanata

Svo voće i povrće je u suštini, dobar izvor raznih antioksidanata. Antioksidanti štite ćelije od oštećenja i mogu zaustaviti širenje kancerogenih ćelija u tijelu. Povrće iz porodice kupusa sadrži specifične antioksidante, sulforafane i indol 3–karbinol. Ovi antioksidanti vrše detoksikaciju tijela i smanjuju oksidativni stres koji se vezuje za mnoge hronične bolesti, piše Prirodnoizdravo.com.
Brokoli je biljni izvor vitamina A, karotenoida, i ima puno C vitamina, koji se ponašaju kao antioksidanti u organizmu.

Brokoli je dobar za vid

Narandžasto voće i povrće, poput šargarepe, je bogato specifičnim antioksidantima, koji su dobri za očno zdravlje. Ono što iznenađuje, brokoli sadrži ove iste antioksidante koji se nalaze u narandžastom voću i povrću, te štiti vid.
Ovi antioksidanti, lutein i zeaksantin mogu smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije.

Smanjuje rizik od nastanka raka

Brokoli može sniziti rizik od stvaranja nekih vrsta raka, uključujući kolorektalni karcinom. Nije potpuno jasno koja jedinjenja u brokoliju štite organizam od kancerogenih ćelija, i trenutno se vrše istraživanja upravo na ovu temu.
Mladice brokolija imaju najviše antioskidanata sulforafana, i na miševima se pokazalo da smanjuju širenje i veličinu tumora.

Zdravlje srca

Antioksidanti iz brokolija mogu zaštititi ćelije od oštećenja i smanjuju oksidativni stres, što je dobro, pošto smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Brokoli je dobar izvor rastvorivih vlakana. Rastvoriva vlakna smanjuju nivo holesterola u krvi. Drugi izvori rastvorivih vlakana su voće, mahunarke i ovas.

Ali, ukoliko uzimate lijekove za razređivanje krvi, budite pažljivi sa konzumiranjem brokolija. On sadrži puno vitamina K, kao i drugo zeleno povrće. Vitamin K je neophodan za zgrušavanje krvi.

Kako kuvanje utiče na brokoli

Svaki put kada kuvate povrće, gube se nutrijenti poput C vitamina i B vitamina, koji su rastvorivi u vodi. Istraživači sa Univerziteta u Vankuveru, sugerišu da kuvanje brokolija može smanjiti njegova antikancerogena svojstva. Drugi načini pripreme, kao što su kuvanje na pari, ili grijanje u mikrotalasnoj, ne utiču na antikancerogena svojstva brokolija, niti na hranljive materije rastvorive u vodi.

Ako ste navikli da prokuvavate povrće, probajte da promijenite metod. Kuvajte ih na pari ili ih pecite u rerni, kako namirnice ne bi gubile dragocjene nutrijente.

Problemi sa varenjem kada jedete brokoli

Vjerovatno jedina neprijatna nuspojava kod konzumiranja brokolija je proizvodnja gasova u crijevnom traktu. Brokoli ima puno vlakana koja su dobra za srce i rad crijeva, ali kod nekih ljudi može izazvati nadimanje ili gasove.
Ako imate zatvor, povećajte unos vlakana i tečnosti. Jedenje veće količine brokolija može vam pomoći da dostignete nivo preporučljive dnevne količine unosa vlakana. Neka istraživanja ukazuju na to da brokoli može iskorijeniti loše bakterije u stomaku, H. pylori, koje povećavaju rizik od formiranja čira.

Da li je brokoli super hrana ?

Sintagma ‘super hrana’ dodjeljuje se namirnicama koje imaju puno hranljivih materija, i pružaju mnogo nutrijenata, u poređenju sa (malom) količinom kalorija.

Po ovoj definiciji, većina voća i povrća može se smatrati super hranom, i brokoli nije izuzetak. On sadrži zaista puno hranljivih materija i malo kalorija.

Pošto brokoli ima puno nutrijenata, može se smatrati super hranom. Pun je antioksidanata, vitamina, vlakana i minerala. Brokoli je dobar za kardiovaskularni sistem, digestivno zdravlje, vid, a može smanjiti rizik od formiranja raka.

1 komentar

  1. We still cannot quite believe that We can often be a type of staring at the important points entirely on your blog post. His dad and i are sincerely thankful to one’s generosity as giving me possibility pursue our chosen profession path. I appreciate you information I obtained through the web-site.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com