OTKRIJTE KAKO VRATITI SNAGU OGANIZMU: Koja vrsta energije vam nedostaje? - Volim Podgoricu

OTKRIJTE KAKO VRATITI SNAGU OGANIZMU: Koja vrsta energije vam nedostaje?

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svi smo sazdani od različitih vrsta energija koje moraju biti u ravnoteži da bismo bili potpuno zdravi. Nedostaje li nam određene vrste energije, vježbanje može postati zamorno, neefikasno pa čak i nemoguće. Otkrijte kako tijelu vratiti snagu.

Za tradicionalnu kinesku medicinu zdravlje i ravnoteža zavise od pravilnog funkcionisanja energetskog sistema u tijelu, tj. mreže meridijana i uravnoteženosti različitih vrsta energije koje se kreću tim sistemom. U kineskoj metafizici poznajemo pet vrsta energija koje protiču našim meridijanima, tj. energetskim sistemom vatra, voda, zemlja, drvo i metal, a to su elementi koji odgovaraju temeljnim energijama od kojih je satkana priroda.

Svaka od spomenutih vrsta energije napaja po jedan od sistema meridijana vatra srčani, voda bubrežni, zemlja slezinski, drvo jetreni, a metal napaja sistem plućnog meridijana. Da bismo imali dobre rezultate vježbanja dobro se osjećali, bili zdraviji i imali više energije važno je razumjeti da svaki oblik aktivnosti pojačava jednu vrstu energije. Ako ojačavamo onu vrstu energije koja nam nedostaje, tada uravnotežujemo svoj energetski sistem i tijelo u cjelini bolje radi.

No, valja biti na oprezu jer ako je tijelo u neravnoteži, biraćemo najčešće upravo onu aktivnost koja će tu neravnotežu još dodatno hraniti. Osoba koja u svom energetskom sistemu ima previše vatre upravo će birati sportsku aktivnost koja još više ističe taj element u tijelu.

Naime, kad u nama postoji značajniji disbalans, na njega ćemo se toliko naviknuti da će nam se početi činiti kako je on naša “prirodna ravnoteža”. Zato ćemo onu energiju koja bi nam pomogla i zapravo nas uravnotežila odbijati jer če nam se činiti “neprirodnom”, neugodnom i stranom. Po principu poznatog, privlačiče nas upravo onaj element kog imamo i previše. Čak i ako znate kom elementu prema kineskoj medicini i horoskopu pripadate, to ne znači da ga imate dovoljno. Naime, i vaš dominantni element može biti u disbalansu.

Na sreću, prema određenim psihičkim i fizičkim simptomima, možete i sami odrediti kog elementa imate previše te, prema ovom sistemu, odrediti koja vam vrsta fizičke aktivnosti najviše odgovara. Takođe, vježbanje koje ne daje rezultate (pod uslovom da smo zaista vježbali redovno), ukazuje na to da se bavimo pogrešnom fizičkom aktivnošću, tj. da ona ne odgovara našem energetskom sistemu.

Uspješniji u vježbanju možemo biti jedino ako poštujemo osnovna pravila koja se odnose na hranu i odmor. Svaki od meridijana kojima teče energija aktivan je u specifično doba dana i, poznajući ove ritmove, možemo tijelu uveliko olakšati rad, a samim tim i povećati svoje šanse za uspjeh u vježbanju i postizanju rezultata. Bez obzira na to koji nam element nedostaje, aktivnost meridijana kod svih nas mijenja se na isti način, jer tijelo prati ritmove prirode.

Ujutru, između pet i sedam sati, u prirodi je najdominantniji element Vode. To ćemo lako razumjeti ako se sjetimo da nas upravo u to doba tijelo probudi da odemo da mokrimo. To je ujedno i optimalno vrijeme za buđenje i dizanje iz kreveta.

Konzumiramo li u to doba dvije čaše vode na prazan stomak, pomoći ćemo tijelu da se riješi toksina, posebno zato što je u tom istom periodu na svom maksimumu meridijan debelog crijeva i tad je dobro obaviti i veliku nuždu. Ako počnete ustajati ranije, a dotad to nijeste činili, biće potrebno neko vrijeme da se tijelo vrati prirodnom ritmu i započne čišćenje i pražnjenje odmah po buđenju. No vremenom će se ovaj proces ustaliti.

Tako očišćeno tijelo spremno je između sedam i devet sati za unošenje hrane jer je u tom periodu najaktivniji meridijan koji energijom snabdijeva želudac. Ako vam vježbanje ujutru odgovara, vježbajte nakon što ste popili vodu. Nakon vježbanja kratko vrijeme meditirajte pa onda prionite na doručak. Svi ostali kojima vježbanje od pola sata ili sat vremena ne odgovara u jutarnjim satima, neka nakon pijenja vode izvedu neku laganu vježbu kako bi pomogli tijelu da se razbudi. Potom bi bilo dobro barem se kratko opuštati ili meditirati kako biste se napunili energijom za dan pred vama. Nakon toga doručkujte.

Pojedemo li kvalitetan doručak na vrijeme, kineska medicina kaže da ćemo u periodu od 11 do 13 sati kad je u danu najjača energija u prirodi imati najviše energije i nećemo se iscrpiti kakvim god se aktivnostima bavili. Mnogi vježbaju popodne, nakon posla, no često se dogodi da smo u to doba preumorni da bismo se aktivirali. Preskakanje doručka u kombinaciji sa snažnom energijom oko podneva potpuno će iscrpiti tijelo pa zbog toga u popodnevnim satima možemo osjećati snažan umor koji će nas odvratiti od rekreacije.

Doručak je bitan

Doručak sastavljen isključivo od sirovog voća, a koji je u posljednje vrijeme moderan, hladi organizam i preporučljiv je iskjučivo u ljetnjim mjesecima i to samo onima koji i inače imaju previše vatre (osobe koje su često crvene u licu, glasno pričaju, imaju velike oscilacije u emocijama). Za većinu ostalih, doručak od sirovog voća previše će ohladiti tijelo, što će se ispoljiti u manjku energije, pospanosti ili osjećaju nadutosti u stomaku. Preporuka je da se jede topli ili termički obrađen doručak te blago slan, jer umjereno slan ukus donosi snagu, povećavajući energiju Vode koja nas puni i jača energiju naših bubrega.

Nijesu samo dalekoistočni mudraci zastupali tezu o važnosti doručka i u našem narodu se kaže: “Doručkuj sam, ručaj s prijateljem, a večeru ostavi neprijatelju.” To znači da treba pojesti obilan obrok za doručak, da ručak podijelimo napola, a večeru preskočimo. Naravno, ne treba to bukvalno shvatiti jer ćemo nakon kraljevskog doručka htjeti zaleći u krevet, ili ako uveče ne pojedemo ništa, san će biti lošiji.

Kineska medicina predlaže da za doručak jedemo toplo. To može biti činija svježe kuvanih zobenih pahuljica s nekoliko badema, brusnica ili nekog šumskog voća, palenta s jogurtom ili zdravi, blago tostirani hljeb upotpunjen nekim izvorom proteina koji će držati energiju stabilnom dugo u toku dana. Osim kvalitetnog doručka, pojedite voćni međuobrok u periodu od devet do 11 sati, tada se energija seli u meridijan koji njome snabdijeva tanko crijevo. Tako ćete se osnažiti i spriječiti pospanost.

(Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com