PODGORICA: Problemi u Medicinskoj i Ekonomskoj: Traže rješenje za prekobrojne đake - Volim Podgoricu

PODGORICA: Problemi u Medicinskoj i Ekonomskoj: Traže rješenje za prekobrojne đake

Iz Ministarstva prosvjete, „Vijestima” su saopštili da su kada je riječ o načinu formiranja odjeljenja, odnosno provjeri da li u podgoričkim školama ima VIP odjeljenja, iskoristili mehanizme u okviru svojih nadležnosti, zatraživši inspekcijski nadzor, nakon čega je dobijen izvještaj inspekcije.

“Dobili smo izvještaj inspekcije. U očekivanju smo stava Prosvjetne inspekcije kada je riječ o odgovornima za propuste navedene u inspekcijskom izvještaju, a koji se odnose na prekobrojnost odjeljenja u određenim školama”, navela je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Ona je objasnila da očekuju predloge inspekcije, kako da postupe i šta da preduzmu zbog prekobrojnih đaka.

“Insistiraćemo, kao i do sada, na profesionalnoj i kontinuiranoj kontroli svih obrazovnih institucija i preuzimanju odgovornosti od strane onih za koje se tokom tih kontrola utvrdi da su postupali suprotno zakonu”, kazala je Lekić.

Prosvjetna inspekcija je nadzorom u Gimnaziji „Slobodan Škerović“, Srednjoj ekonomskoj školi ,,Mirko Vešović” i Medicinskoj školi, povodom pisanja “Vijesti” da tamo ima VIP ili odabranih odjeljenja, utvrdila da su ispoštovani kriterijumi prilikom upisa.

Međutim, inspekcija je utvrdila da je u Medicinskoj i Ekonomskoj školi „Mirko Vešović” u prvom razredu školske 2016/2017. godine upisano više đaka od broja predviđenog konkursom.

U Medicinskoj je prekobrojno upisan, kako je utvrdila Uprava za inspekcijske poslove na čijem je čelu Božidar Vuksanović kadar Demokratske partije socijalista, 51 učenik, a u Ekonomskoj 87 đaka.

Ministarstvo prosvjete, odnosno ministar Damir Šehović iz Socijaldemokrata, zatražio je nakon pisanja „Vijesti” da VIP odjeljenja postoje u srednjim i osnovnim školama u gradu, od Prosvjetne inspekcije da uradi sveobuhvatan nadzor i utvrdi da li postoje takva odjeljenja.

Da VIP odjeljenja postoje u srednjim i osnovnim školama u gradu „Vijestima” su potvrdili roditelji, sami učenici pojedinih škola, kao i predsjednik Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Glavnog grada Slobodan Savović.

“VIP odjeljenjima od osnovne škole, djeci se čini medvjeđa usluga, jer ako ih od malih nogu navikavamo na privilegije, pa onda kroz srednju školu, u kakve će ličnosti oni da izrastu, da li će moći da se nose sa problemima, kada naiđu prve prepreke u životu”, kazao je Savović.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com