Vojna policija nabavila mercedese G klase, a vojna inžinjerija robota - Volim Podgoricu

Vojna policija nabavila mercedese G klase, a vojna inžinjerija robota

Vojska Crne Gore nabavila je za potrebe vojne policije savremena terenska vozila marke “Mercedes G-Class”. Za tu potrebu vojska je izdvojila oko 539.000 eura, ali nije naveden broj terenaca, pokazuje zvaničan Izvještaj o stanju u vojsci za prošlu godinu.

U toku 2016. godine, Vojska je nastavila sa opremanjem svojih jedinica po NATO standardima dajući prioritet snagama deklarisanim za međunarodne misije i operacije.“Počasna garda je dobila novu gardijsku uniformu, koja je doprinijela vizuelnoj identifikaciji gardista i obezbijedila spoj sa tradicionalnom crnogorskom nošnjom. Pješadijske jedinice opremljene su uređajima za osmatranje i nišanjenje u uslovima ograničene vidljivosti, kao i individualnom balističkom zaštitnom opremom. Pješadijski bataljon opremljen je sa specijalnim vozilom za hemijsko, biološko, radiološko i nuklearno (HBRN) izviđanje “Cobra” čime je specijalizovanoj jedinici Vojske omogućen ulazak u kontaminiranu zonu, izuzimanje radiološko-hemijskih uzoraka i obilježavanje kontaminiranog zemljišta bez direktnog kontakta posade vozila sa kontaminiranom sredinom. Vozilo koje posjeduje i odgovarajuću balističku zaštitu, u narednom periodu biće opremljeno dodatnim uređajima, čime će biti značajno unaprijeđene sposobnosti radiološko-hemijskog izviđanja na državnom nivou. Jedinica vojne policije opremljena je terenskim vozilima “Mercedes G-Class”, piše u Izvještaju.

robotOsposobljavajući se za izvršenje specifičnih zadataka u borbi protiv improvizovanih eksplozivnih naprava, Inžinjerijska četa iz Pješadijskog bataljona opremljena je sa robotom “Taurob tracher” koji ima sposobnost izviđanja, lociranja, transporta i neutralizacije neeksplodiranih ubojnih sredstava.

“Takođe izvršena je nabavka određene količine municije i nastavnih sredstva za obuku, sanitetskog vozila ”Toyota Landcruiser”, terenskog vozila za prevoz hrane ”Isuzu”, medicinske opreme, vojnih uniformi, muzičkih instrumenata, radioničke opreme. Tokom 2016. godine, Mornarica Vojske je preduzela mjere na osposobljavanju plovnih sredstava za patrolne zadatke i zaštitu crnogorskih interesa u južnom Jadranu. Pri kraju je remont školskog broda ”Jadran” a u toku je rekonstrukcija raketne topovnjače ”R 405”. Oružane snage Sjedinjenih Američkih država donirale su Vojsci sanitetsku opremu za deklarisane snage u vrijednosti 99.980 dolara”, zaključuje se u Izvještaju.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com