Martinović: Iz Markovićevog Sanacionog plana najdeblji kraj su izvukli sjever Crne Gore, majke i sirotinja - Volim Podgoricu

Martinović: Iz Markovićevog Sanacionog plana najdeblji kraj su izvukli sjever Crne Gore, majke i sirotinja

Iz Sanacionog plana predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića najdeblji kraj su izvukli sjever Crne Gore, majke i sirotinja, saopštio je danas Vladimir Martinović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

“Sanacionim planom je predviđeno oko pet miliona eura manje za tehnološke viškove. Ta mjera posebno pogađa sjever Crne Gore, gdje ima najviše uništenih industrijskih pogona i obespravljenih radnika. Postojeća privreda na sjeveru, uništena radnjama ove i ovakve vlasti im ne daje novu šansu, te je stoga državna pomoć uslov za egzistenciju, ali i za samozapošljavanje, pokretanje individualnog porodičnog preduzetništva i malih preduzeća. Markovićev Sanacioni plan je za sjever Crne Gore po sistemu “narodu ništa, a tajkunima sve”, što se najbolje ogleda kroz djelovanje brojnih koncesionara bliskih vrhuški vlasti”, istakao je Martinović.

On je dodao da su koncesije paravan za nezakonito bogaćenje vrhuške ove vlasti gdje sjeveru uzimaju sve, od resursa, do naplate koncesionih naknada.

Vrlo često i radna snaga nije sa ovih područja.Sanacioni plan nije predvidio valjane mehanizme za naplatu velikog koncesionog duga, niti Vlada ima snage i volje da obezbijedi zdravu konkurenciju i otvori vrata za sve kredibilne investitore. Država je davala koncesije i neregistrovanim firmama, protivpravno ih oslobađala koncesionih naknada, a za to vrijeme svega osam opština u Crnoj Gori ne koristi sredstva Egalizilacionog fonda tj.  ne koriste sredstva namijenjena za sirotinjske opštine. Velika većina opština na sjeveru je dovedena na nivo da preživljavaju od dotacija Vlade”, kazao je Martinović.

Po njegovim riječima, Vlada čuva unosne resurse za privilegovane pojedince koji nemaju znanja, a kršenje propisa im je osnovna politika i postulat djelovanja da prežive i ostvare profit.

“Sve dok su privredne oblasti i prirodni resursi u šaci tajkuna, neće biti konkurencije zdravih preduzeća, njihovih inovacija i otvaranja novih radnih mjesta, bez čega nema boljitka na sjeveru. Ono što je neophodno, a što ovoj vlasti nije u interesu da uradi, jeste izgradnja nezavisnih institucija koje će kontrolisati dodjelu i upotrebu koncesija i javnih resursa, umjesto što to danas rade tijela koja su “pod šapom” Vlade. Pametnije bi bilo da Vlada i IRF  ulažu u uništenu privredu sjevera nego što upumpavaju ogromna sredstva tajkunima i tajkunskim kompanijama. U reforme ne spadaju stezanje kaiša i zavlačenje ruke u džep sirotinji već izgradnja sistema I uvođenje odgovornosti i reda”, rekao je Martinović.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com