PODGORICA: 19 dana vazduh zagađen - Volim Podgoricu

PODGORICA: 19 dana vazduh zagađen

Devetnaest  dana koncentracija PM10 čestica u vazduhu tokom februara prekoračila je granične vrijednosti u Podgorici, pa je prethodni mjesec po zagađenosti bio gori od januara.

Vazduh u glavnom gradu je, u odnosu na januar ove godine, kada je zabilježeno prekoračenje propisanih graničnih vrijednosti tokom 17 dana, bio lošijeg kvaliteta.

„ Devetnaest  srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanih čestica PM10 tokom mjeseca februara je bilo iznad propisane granične vrijednosti“, navodi se u izvještaju objavljenom na zvaničnom sajtu Agencije za zaštitu životne sredine za februar mjesec. Propisana granična vrijednost koncentracije PM10 čestca u vazduhu je 50 mikrograma po metru kubnom.

Iz Agencije je saopšteno da je, prethodnog mjeseca, na nivou Crne Gore koncentracija PM10 čestica u vazduhu bila visoka.

„Kvalitet vazduha tokom februara karakterišu prekoračenja srednjih dnevnih koncentracija PM10 i visoke koncentracije PM2,5 čestica. Evidentiran je i povećan sadržaj benzo(a)pirena u PM10 česticama“, navedeno je na sajtu Agencije.

Kada je riječ o Podgorici, maksimalna koncentracija PM10 čestica u vazduhu zabilježena je 27. februara, a iznosila je 115,50 mikrograma po metru kubnom, dok je tokom 24. februara bila neznatno niža i iznosila 114 mikrograma po kubiku.

Pored visoke koncentracije PM10 čestica, analize su tokom februara zabilježile i povećan nivo benzoapirena u ovim česticama.

„Sadržaj benzo(a)pirena izračunat kao srednja vrijednost nedjeljnih uzoraka u februaru mjesecu je 3.90 nanograma po metru kubnom u odnosu na ciljnu vrijednost (1 nanograma po metru kubnom) propisanu sa ciljem zaštite zdravlja ljudi i rokom postizanja do 2015. godine“, rezultat je praćenja kvaliteta vazduha.

Ostali parametri mjereni tokom februara bili su ispod propisanih graničnih vrijednosti.

Analize kvaliteta vazduha na području Golubovaca nisu pokazale prokoračenja graničnih vrijednosti, međutim stručnjaci iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja imali su problem sa mjernim instrumentima.

„Česti softverski prekidi veze, konekcije mjernog instrumenta za sumpor- dioksid i datalogera u samoj stanici su uzrok što je broj dana sa minimumom prikupljenih podataka iznad 75 odsto, ovog polutanta, četrnaest dana u februaru mjesecu. Od dvanaestog februara mjerni instrument za ozon je u kvaru“, navodi se u izvještaju za protekli mjesec.

U mjernoj stanici u Golubovcima prati se koncentracija sumpor-dioksida, azot-monoksida, azot- dioksida, kao i ozona u vazduhu.

(Vijesti)

2 komentara

  1. fapturbo review Hello! I just want to make a large thumbs up for the fantastic info you’ve here on this post. I’ll be returning to your site to get more detailed soon.

  2. There are a few intriguing points on time in this article but I don’t know if them all center to heart. There may be some validity but I am going to take hold opinion until I look into it further. Very good write-up , thanks and that we want a lot more! Included with FeedBurner at the same time

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com