PODGORICA: Majke čekaju odluku Ustavnog suda - Volim Podgoricu

PODGORICA: Majke čekaju odluku Ustavnog suda

Ustavni sud Crne Gore je po prvi put u dosadašnjoj praksi uvrstio u dnevni red izmjene zakona, a da se prethodno ili istovremeno nije bavio osnovnim zakonom za čije preispitivanje takođe postoji predlog.

To je slučaj sa Izmjenama zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su umanjene naknade majkama, a koji je sjutra pred sudijama Ustavnog suda.

Taj sud međutim još čeka odgovor Skupštine povodom inicijative za ocjenu ustavnosti samog zakona. To je, kako je rečeno iz “Vijestima”, i razlog što ona sjutra nije u paketu pred sudijama.

Zakonom o Ustavnom sudu je definisano da on zatraži izjašnjenje učesnika u postupku, u ovom slučaju Skupštine. Ukoliko ga ne dobije u roku od 30 dana, mogu da nastave postupak i bez toga.

Pravnici i sudije koje su kontaktirali “Vijesti” tvrde da u dosadašnjoj praksi Ustavnog suda nije zabilježen slučaj da se odlučuje o ustanovnosti izmjena zakona, a da prethodno nijesu razmotrene odredbe osnovnog zakona. Majke, koje zbog smanjenja naknada protestuju od 2. marta, a dio njih već deseti dan štrajkuje glađu ispred Skupštine, juče su saopštile da čekaju odluku Ustavnog suda. One su ranije zatražile da što prije donese odluku. U subotu se istim povodom oglasio i predsjednik države Filip Vujanović izražavajući očekivanje da sud ubrza izjašnjenje.

Vlada je ranije saopštila da je umanjenje naknada za a 72 i 48 eura u skladu sa zakonom. Ukoliko istu odluku donese Ustavni sud, to bi značilo da majkama koje protestuju tri sedmice neće biti udovoljeno. One nijesu navodile šta će raditi u tom slučaju, sem da ostaju ispred Skupštine do izjašnjenja suda.

Grupe Nikšićana, Bjelopoljaca, Pljevljaka i Novljana juče su blokadama saobraćaja u tim gradovima podržali protest  majki  u Podgorici.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć juče je saopšteno da su od početka protesta imali 17 intervencija. Neke od  majki  imale su probleme sa povišenim pritiskom i malaksalošću.

Policija je juče privela Marka Milačića, predstavnika grupe građana koja je u dva navrata učestvovao u blokadi saobraćaja u Podgorici, u znak podrške majkama. Milačić je priveden, pa pušten, jer se nije odazvao pozivu da dođe u prostorije policije, radi prikupljanja obavještenja.

Gošović: Rješenja centara poništena jer su nezakonita

Član Predsjedništva Demokrata Neven Gošović rekao je da su rješenja kojima su umanjene naknade majkama mogla biti ukinuta samo zbog nezakonitog postupanja nekog od centara za socijalni rad.

Pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja Goran Kuševija je TV VIjesti kazao da je dosta rješenja o umanjenju naknada ukinuto nakon uputstva Demokrata. Gošović je objasnio da po izmjenama zakona, žalba na rješenje kojim se umanjuje naknada ne odlaže izvršenje. “ U tom slučaju, saglasno članu 264 Zakona o upravnom postupku, rješenje postaje izvršno dostavljanjem stranki. Rješenje koje nije dostavljeno stranki, u skladu sa Zakonom, ne može se izvršiti. Međutim, pojedini centri za socijalni rad su isplatili iznos umanjene naknade majkama, a da im prethodno nije dostavljeno rješenje”, piše u saopštenju.

Iz Demokrata su kazali da su uputstva davali majkama samo da bi zaštitili njihova prava.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com