Novik: Niko nam ovdje nije tražio mito - Volim Podgoricu

Novik: Niko nam ovdje nije tražio mito

Potpuno smo uvjereni da je proces privatizacije Luke Bar i Montekarga sproveden transparentno i u skladu sa zakonom. Naša kompanija je kotirana na Varšavskoj bezi i u obavezi je da poštuje stroge zahtjeve izvještavanja. Stoga, sve što je dogovoreno u toku sastanaka upravnog odbora OT Logistiksa u Crnoj Gori odmah se prenosilo javnosti i investitorima putem zvaničnih izvještaja za tržište kapitala. Nemamo šta da krijemo”, kazao je u intervjuu “Vijestima” Zbignjev Novik, prvi čovjek OTL grupacije odgovarajući na pitanje da li je OTL bio favorizovan na ovom tenderu, posebno imajući u vidu posjetu crnogorskih zvaničnika Poljskoj nekoliko mjeseci prije raspisivanja tendera?

Sumnje da je OTL bio privilegovan zbog posjete predsjednika tenderske komisije Branka Vujovića prije raspisivanja tendera i zbog toga što je tender tek naknadno objavljen u međunarodnoj štampi, ranije su iznijeli iz rumunske kompanije Grampet, koja je najavila i tužbu, ali i predstavnici sindikata.

  • Da li Vam je neko od crnogorskih zvaničnika tražio mito?

Iskreno, u Crnoj Gori nikada nisam naišao na zahtjeve za mito i korupciju. Vjerujem da su takve situacije, kako u Poljskoj tako i u Crnoj Gori, stvar prošlosti.

  • Obećali ste stvaranje regionalno transportno-logističkog centra u Luci Bar. Koliko vremena će Vam trebati za to?

Luka Bar zauzima stratešku poziciju u sjeverno-južnom transportnom koridoru koji povezuje Baltik i Jadran. Tokom jugoslovenskih vremena, djeca u Poljskoj su učila u školi da je to jedna od najvažnijih karika u međunarodnom lancu logistike. Iako je posljednjih godina obim posla u Luci Bar djelimično opao, njen značaj u regionu nije se smanjio. Luka Bar predstavlja veliku konkurenciju za druge regionalne luke, naročito luke u Konstanci i Kopru.

Ugovor o koncesiji za korišćenje terminala u Luci Bar je predviđen na 30 godina, a iz našeg iskustva, u lučki biznis se mora investirati u kontinuitetu tokom cijelog perioda upravljanja. U unapređenje infrastrukture neophodno je stalno ulagati u cilju unapređenja konkurentnosti. Naš investicioni plan za Luku Bar predviđa obavezne investicije u periodu od prve tri godine u iznosu od 14 miliona eura. Ali, sigurni smo da ovo neće biti jedine investicije u crnogorskoj luci.

Nove investicije omogućiće pretovar novih roba u Luci Bar u segmentima poljoprivrednih proizvoda, đubriva, čelika, kao i eventualno pretovar vozila inostranih automobilskih proizvođača.

Vjerujemo da će naše investicije povećati pretovarne kapacitete luke i njenu konkurentnost na regionalnom nivou. Našim biznis planom predvidjeli smo obim pretovara u 2019. od oko 2,99 miliona tona što predstavlja povećanje za 268 odsto u odnosu na 2015.

  • Vaš biznis u Luci Gdinja, koji je mnogo razvijeniji, opslužuje mnogo manje ljudi nego što ih je sad zaposleno u Luci Bar. Čemu se radnici Luke Bar mogu nadati nakon isteka treće godine vašeg rukovođenja?

Svaka od naših luka ima svoje specifičnosti. U Gdinji se nalazi jedini ro-ro terminal u Poljskoj, u kome se pretovaraju tereti manjeg gabarita, za koje se koriste različite tehnologije u odnosu na suve rasute terete. Korišćenje tehnologija na različitim terminalima određuje broj radnika, i zbog toga u zavisnosti od terminala do terminala i od luke do luke nivo zaposlenosti može varirati. To je razlog zbog koga Luka u Gdinji ne može da se poredi sa Lukom u Baru. Na osnovu pregovora sa Tenderskom komisijom, OT Logistics je preuzeo obavezu da poštuje kolektivne ugovore Luke Bar i Montekarga, što znači da ćemo u periodu od tri godine, zadržati sve radnike, osim u slučajevima dobrovoljnih odlazaka na zahtjev zaposlenih ili prirodnih odliva radnika odlaskom u penziju. Cilj naših investicija u Luci Bar je povećanje obima pretovara. Nadamo se da će kroz veću potražnju za uslugama Luke Bar omogućiti povećanje broja zaposlenih. Svakako ćemo imati potrebu za novim stručnim lučkim kadrovima, npr. za rukovaocima kranova.

  • Da li su Vas saradnici upoznali da je tender za prodaju 30 odsto Luke Bar i Montekarga objavljen u međunarodnoj štampi sa zakasnjenjem od mjesec i po, i tek nakon njegovog produžetka?

Smatramo da sva pitanja koja su vezana za formalno vođenje procesa privatizacije treba da budu upućena nadležnim institucijama u Crnoj Gori. Mi smo učesnici u ovom procesu, nismo nadležni da upravljamo istim.

  • Strahujete li za moguće sudske procese jer tokom posljednjeg sastanka u Podgorici predsjednik Tenderske komisije Vujović nije ni dozvolio da se razgovara o zamjerkama da je tenderski postupak nelegalan zbog kršenja Uredbe o prodaji državnih akcija i imovine?

Kao što sam rekao, uvjereni smo u potpunu zakonitost ovog privatizacionog procesa.

  • Da li će zacrtani planovi OTL-a do 2030, koji su  nam  predstavljeni u Gdinji, zaista biti realizovani ili se može desiti da u narednim godinama kompaniju prodate, odnosno, prepustite nekoj drugoj, još većoj?

OT Logistics trenutno ima definisanu strategiju do 2021. godine. Zasada ne pravimo detaljne planove za dalji period, nakon isteka navedenog roka. Želio bih da naglasim da OT Logistics Capital Grupa raste kako organski, tako i kroz akvizicije. U skladu sa našim planom razvoja, mi smo ti koji kupuju preduzeća. Tako je bilo i prije 10 godina kada smo kupili najvećeg rječnog operatera u Njemačkoj. U Poljskoj smo kupili akcije u lukama, a prošle godine smo odlučno učvrstili naš lučki i logistički segment poslovanja. Mi sprovodimo brojne investicije, koje zbog prirode našeg biznisa moraju biti dugoročne. U poslu se vodimo principom da prvo morate da uložite kako biste u budućnosti mogli da ubirate plodove vaših ulaganja. Namjera  nam  je da u potpunosti realizujemo našu strategiju.

Očekuju da će postići dogovor sa sindikatima Montekarga

  • Radnici Montekarga odlučno su se usprotivili privatizaciji. Očekujete li probleme zbog toga? 

Razumijemo savršeno dobro zabrinutost zaposlenih. U Poljskoj su prilično nedavno sprovedene privatizacije preduzeća sličnog profila. Važno je da se privatizacija jedne kompanije sagleda kao element veće cjeline. Dobro sprovedene i transparentne privatizacije generišu korist za sve strane: nacionalna ekonomija postaje konkurentnija i brže se razvija, privatizovano preduzeće dobija know-how i kontakte koji doprinose povećanju efikasnosti, što omogućava rast i razvoj kompanije, a samim tim i povećanje zarada zaposlenih na duži rok. Nadam se da će zaposleni u Montekargu sagledati benefite od pripajanja njihove kompanije jednoj velikoj evropskoj logističkoj grupi.

Na evropskom tržištu postoje vidljivi trendovi u pravcu liberalizacije željezničkog saobraćaja – privatni operateri pojavljuju se sve češće na lokalnim tržištima. S toga je od vitalnog značaja da se održi konkurentnost pod novim uslovima poslovanja. Mi vodimo računa o dijalogu i uložićemo sve naše napore da nađemo zajednički jezik sa sindikatima. Očekujemo porast prevezenih tereta, što neminovno iziskuje i porast broja zaposlenih. Naglašavam da je naš cilj da se poveća obim logističkih i transportnih aktivnosti u Crnoj Gori.

Još im je rano da kažu da li će otkupiti akcije malih akcionara

  • Čemu se mogu nadati manjinski akcionari Luke Bar? Da li će i kada dobiti ponudu za otkup svojih akcija po cijeni od 50 centi, koliko sada nudite za državne akcije?

“Proces prodaje 30 odsto akcija Luke Bar je i dalje u toku. Još je rano da razgovaramo o našim planovima nakon završetka tog procesa. Vjerujem, međutim, da bi nakon tri godine vrijednost akcija mogla biti mnogo veća. Planiramo da isplaćujemo dividende. U svakom poslovnom scenariju, smatramo da su manjinski akcionari naši prirodni partneri, sa istim ciljem, t.j. postizanjem uspješnih poslovnih rezultata koji će obezbijediti veću vrijednost akcija i bolje dividende.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com